Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. 

"Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот не представляват кой знае каква ценност", обясни психологът.

Той припомни 90-те години на 20-ти век и управлението на бивш кмет на Цалапица, "наложил някаква терористична форма на управление". 

Има 2 модела, които определят израстването на човека и поведението му като възрастен - общата интелигентност и моралната зрялост, която има 6 етапа. Някои хора обаче остават на първия или втория етап, когато егоизмът доминира. 

"Докато на Запад се говори за Алфа или Зет поколение, тук се говори основно за чалга поколение, и то културата им. Те са отглеждани основно от баба и дядо, защото родителите са в чужбина. Аз не се изненадвам от това, което се случва. Някои от тях никога няма да бъдат личности, защото не са развили своята морална зрелост", обясни психологът. 

Игов подчерта, че такива хора трябва да минат терапия и да се убедят колко се различни в морално отношение. 

"Чалга поколението вече са големи, имат или ще имат свои деца. Някои се развиват, но други абдикират и тогава обществото трябва да се намеси. Родителите и най-вече училището да престане да бъде обучилище. Да не забравяме, че първите училища или гимназиони в Древна Гърция са се появили, за да могат децата да станат граждани", каза още психологът. 

Всички ние носим отговорност да не се къса веригата, децата трябва да бъдат възпитавани от всички, за да израснат добри граждани, посочи Иван Игов. 

Имало е много тежки периоди в нашата история, но здравият български корен оцеля. Ако съвременните деца отричат родителите си, те престават да повтарят техните модели. Много от тях учат в чужбина, внасят тук добри модели. Държавата трябва да направи нови модерни училища и нови програми, защото от години неглижира образованието. Има надежда, не всичко е изгубено, смята психологът. 

Цялото интервю на Антоанета Петричанска с психолога Иван Игов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31