Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите в България настигат ръста на цените

Снимка: БГНЕС

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели. 

Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за първото тримесечие на тази година средната заплата е нараснала с 16.8%, като най-добре платените сектори са ИТ и енергетика. 

Стоян Панчев припомни, че инфлацията през последните 3 години е висока и все още я догонваме. 

„Има известно охлаждане в ИТ сектора, т.е. известно освобождаване на работна ръка в този сектор. Първо започна в Европа, сега тази вълнал идва и в България. Това е така, защото там трябва да плащат по-високи заплати. 

Това е част от лекото охладняване на икономиката и няма да има друг сектор, който да му заеме мястото“, коментира Панчев.

Според него през следващите 10 години ще продължи да тече този процес на догонване на инфлацията, затова и хората ще трябва да си следят внимателно доходите и индексацията на заплатите.

Икономистът е категоричен, че някои сектори ще спечелят от това и ще повишат значително доходите си, но други ще загубят. 

Коментира още, че българските синдикати са по-пасивни от синдикатите в другите страни. 

Панчев подчерета, че няма нужда страната ни да бърза толкова за приемането в еврозоната, тъй като и при доходите, и при българската икономика има какво да се желае, за да достигнем европейското ниво. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31