Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни инициативи за Световния ден за борба с хипертонията

В чест на 17 май - Световния ден за борба с хипертонията, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив организира две инициативи.

Клиниката по кардиология на университетската болница ще отвори кабинет № 11 на партерния етаж на бул. Пещерско шосе за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат на 17 май от 9:00 до 13:00 часа след предварително записан час на телефон 032/ 602-377.

По традиция в центъра на Пловдив, срещу Общината, се организира измерване на артериалното налягане  на 17 май от 10:00 до 16:00 часа.

Участниците ще получат информация за рисковете от хипертонията и материали със съвети за здравословен начин на живот, както и брошури със стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в Кардиологична клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ са с придружаващо високо кръвно налягане.

Затова от години тя е инициатор в провеждането на масови скрининги за откриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. Има тенденция да се увеличава честотата на хипертонията, както и снижаване на възрастта на заболелите. Последните данни на лекарите посочват, че над 52% от българите са засегнати.

„За съжаление, една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония. Само 40% от тези, които я лекуват, успяват да достигнат нормални стойности на артериалното налягане. Затова винаги ние, лекарите, ще повтаряме, че профилактичните прегледи са от изключително значение”, каза началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Станция за телемедицина прави скрининг на гражданите за Световния ден за борба с хипертонията

Безплатен скрининг на основни медицински показатели ще се извърши с мобилна станция за телемедицина в рамките на два дни в Градската градина на ул. „Христо Г. Данов“. Кампанията е организирана в партньорство с район “Централен“ и дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив по повод Световния ден за борба с хипертонията.

На 17 и 18 май от 10 до 14 часа, без предварително записване, гражданите могат да измерят своите ръст, тегло, индекс на телесната маса, температура и кръвно налягане. По желание може да бъде извършена още спирометрия (изследване на дишането), също и сатурация и ЕКГ.

Скринингът ще се извършва от регистрирано в Министерство на здравеопазването устройство и под наблюдението на кардиолози от града. В петък на място за консултация ще бъде д-р Цветан Деведжиев от ДКЦ I, а в събота д-р Христин Бойлова от ДКЦ II.

Всяка година на Световния ден за борба с хипертонията здравните организации припомнят, че артериалната хипертония се счита за "съвременна епидемия", тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, смърт и нетрудоспособност. Честотата ѝ нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50-годишна възраст. Лекарите съветват пациентите си за регулярно наблюдение на кръвното налягане, което значително може да намали риска от инфаркт и инсулт. Препоръките са за измерване минимум два пъти годишно.

Интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46

Медицински хеликоптер транспортира пострадал край Смолян колоездач

Медицински хеликоптер транспортира от Смолян до София пострадал колоездач.  Велосипедистът  е пострадал тежко по време на Пампорово Байк фест. Той е 44-годишен гръцки гражданин. Заради инцидента екипи на Аварийно спасяване и Планинската спасителна служба спешно бяха повикани на помощ, съобщиха от Аварийно спасяване във Фейсбук...

обновено на 28.07.24 в 17:54

Полицията с драконовски мерки за пловдивското дерби

Заради пловдивското дерби между "Ботев" и "Локомотив" полицията предприема редица сериозни мерки. Планирано е засилено присъствие на екипи на полицията и на жандармерията на територията на спортната зона и в града, като служителите имат ангажимент към цялостното обезпечаване на обществения ред и бърза реакция при получени сигнали за нарушения...

обновено на 28.07.24 в 17:37

Ограничават движението заради дебрито ПФК „Ботев“ – ПФК ,,Локомотив‘‘

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Локомотив‘‘- Пловдив на стадион „Христо Ботев“, днес от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението на масовия градски автобусен транспорт по бул. ,,Източен“ от кръстовището с бул. ,,Княгиня Мария Луиза“ до кръстовището с бул. ,,Санкт Петербург“. От ОП..

обновено на 28.07.24 в 17:37