Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

| обновено на 18.05.24 в 10:18

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев. 

Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две други категории – Иванка Радманович от Сърбия и Радка Рубилина от Чехия. 

Ще споменем и останалите наградени: Олимби Велай от Албания, Кадрие Джесур от Турция, Йозджан Юнлю от Турция, Франциско Моралес Ломас от Испания и водещия на предаването, чието име ще спестим поради вродена скромност. Това, последното, ще провокира вътре-личностен конфликт на интереси между неговото поетично „Аз“ и сатиричното му алтер его.

Не пропускайте нашия радио-пърформанс, защото в него ще засегнем и темата за литературните конкурси със съпътстващите ги скандали. Повод – има. Ще го осмислим сатирично, без да се изказваме от последна инстанция. А, живот и здраве, ще продължим темата и по-нататък

Бонус! Очаква се по време на предаването алтер егото на водещия Петър Краевски (Краю Петровски) да импровизира в ефир нещо от сорта:

Пак номинации. Спорим сърцато

в този културен кръжец.
Как да си сваляме шапка, когато

всеки е с лавров венец?

Вероятността да има още такива прозрения в сатиричния спектър е голяма. Слушайте – може и да има защо.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15 ч.

Първото повторение е в неделя от 6.00 ч. сутринта.

Предаването се излъчва и за трети път в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – да опънем лирата на Орфей и като сатиричен лък!

Автор и водещ: Петър Краевски


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34