Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори от цялата страна си дават среща на Панаира на занаятите в Пловдив

7
Снимка: Радио Пловдив, Яница Марова

Откриха пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. В продължение на три дни майсторите демонстрират уменията си в Стария град. Акцент в тазгодишното издание е занаят с близо 5000-годишна история – художествено плетиво, като плетките се правят на една, две и пет куки. 

Своя занаят показват и майстори на данателата, на плъстенето на вълна, художници, които рисуват върху стъкло. Тази година панаирът се провежда с благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун. 

И така в типично народна атмосфера, сред малките калдаръмени улички занаятчиите показваха своите умения. Пепи Ставрева е завършила вътрешна архитектура и дървообработване, но вече 20 години се занимава с изработка на национални кукли и плъстене на вълна. "Плъстенето е художествен, нетъкан текстил. Изработва се по два начина – мокро, което се изработва със сапун, вода и вълна и сухо. Сухото се прави със специална игла без конец".

Пепи Ставрева показва как се плъстят шапки, обеци, шалове, дрехи и обувки. "Малко по-надолу от нея пък се намира ателието за плетива". 

Стоянка Христозова наследява плетенето от майка си и баба си и започва да плете шарени чорапи, защото: "Напълват ми душата шарените чорапи. С шевиците, които изработвам по тях, искам да покажа нещо старо, българско".

През почивните дни ще има безплатни детски работилници именно за плетива. Стоянка Христова казва, че младите се възхищават на плетките, но не са много тези, които искат да се научат. И все пак с надежда казва: "Ще покажем с удоволствие стига да запазим занаята за в бъдеще".

Майсторството на дантелата пък демонстрира  гост майстора Галина Симеонова. Посетителите могат да се докоснат и до света на иконописта. В него ни пренася майстор Елена Георгиева. Предвидени са и кулинарни изненади от мастор готвачи. Варта Торосян казва, че децата ще могат да се научат как се правят. "Ще правим пататник, 10-минутен бърз сладолед  с естествени продукти, фламбирани, глазирани палачинки".

Средствата, събрани от панаира на занаятите, ще отидат в подкрепа на децата със синдром на Даун. Събитието се организира от Регионалната занаятчиска камара и общината.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дете от Костиево е в болница, блъснато от кола

Дете бе прието в болница, след като бе блъснато от кола в пловдивското село Костиево, община Марица . Момченцето изскочило внезапно на пътното платно и било ударено от преминаващ лек автомобил „Мерцедес“ с 55-годишен водач. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Детето е било прието за лечение в пловдивска болница. Трима шофьори са..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост

На 15-ти юни отварят ремонтирата част на улица „Кукленско шосе“.  Паралелно с отварянето на пътното съоръжение, ще се затвори за шест месеца Бетонния мост. Това обяви днес кметът Костадин Димитров. „Това е последният срок, който успяхме да договорим. Това е максимално отдалечаване, а и възможност за работа през летния период, когато..

публикувано на 14.06.24 в 11:57

Дарение на тестове от СЗО получава УМБАЛ "Свети Георги"

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще присъства на официално събитие, организирано от Световната здравна организация в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Поводът е дарение от СЗО на тестове и консумативи, предназначени за изследване и лечение на бежанци и хора с ограничени финансови възможности в България. Подкрепата на СЗО е в резултат..

публикувано на 14.06.24 в 11:05

Кметът на Ново Железаре загина в катастрофа

Кметът на хисарското село Ново Железаре Петър Ненов е открит мъртъв в канавка край пътя между селата Паничери и Старо Железаре, съобщиха от полицията в Пловдив .  61-годишният мъж е забелязан в безпомощно състояние малко след полунощ и е подаден сигнал на спешния телефон 112. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, като медиците..

публикувано на 14.06.24 в 10:47

Педагози и синдикати обсъждат в Пловдив приобщаващото образование

Над 13 хиляди деца и ученици от 4 до 16 годишна възраст са върнати през първия срок в образователната система, заяви в Пловдив служебният министър на образованието проф. д-р  Галин Цоков, който участва в националната научна конференция  “Актуални предизвикателства и добри практики в приобщаващото образование“ в Пловдивския университет "Паисий..

обновено на 14.06.24 в 10:46