Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

| обновено на 20.05.24 в 16:38
Снимка: БТА

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа". 

Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в предаването "Ден след ден"  Милен Митев, генерален директор на БНР.

Инициативата трябва да приключи през 2031 г., като освен историци и творчески личности ще имат възможност да се изявят. 

"Неслучайно обявяваме тази инициатива точно сега. Благодаря на обществения съвет на БНТ за това, че я поде, тъй като живеем във време, в което с лекота чертаем разделителни линии. Но има също така и теми, и инициативи, които имат силата да ни обединяват. Аз вярвам, че това което започна сега, има потенциала да бъде именно такава инициатива", каза генералният директор на БНР Милен Митев.

Включени са различни инициативи и кръгли годишнини от бележити дати от българската история, като първата - изложба, посветена на първото издание на Рибния буквар на Петър Берон. Ще се използват и нашите богати архиви, които също са част от нашата историческа памет, посочи той. 

Повечето от инициативите не изискват кой знае какво финансиране, мисля, че можем и със собствени сили да се справим. Ако имаме и институционално финансиране, би било добре, каза още генералният директор на БНР.

Митев припомни, че Българската академия на науките вече се е присъединила към "14 века България в Европа". 

„Историята, освен нашето минало, е и нашият ключ за бъдещето. Тя ни дава много поводи за гордост, но и за размисъл, и за оценка. Безспорно, трябва да я познаваме. За съжаление, за нашата история или не се говори достатъчно, или се говори по начин, който се употребява за една или друга цел. Фактите се изкривяват именно тук. Нашата роля като обществени медии, които са призвани да разказват истинските истории, е да запознаем своята аудитория колкото можем по-добре с нашата история, с бележити дати от нея, с неща, които хората си струва да помнят, без да им даваме рецепти, без да им насаждаме задължение да се гордеят. Просто да им дадем информацията, която ще ги накара сами да решат как да оценят българската история“, смята Милен Митев. 

Цялото интервю на Емил Костов с генералния директор на БНР Милен Митев е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47