Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

| обновено на 20.05.24 в 16:38
Снимка: БТА

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа". 

Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в предаването "Ден след ден"  Милен Митев, генерален директор на БНР.

Инициативата трябва да приключи през 2031 г., като освен историци и творчески личности ще имат възможност да се изявят. 

"Неслучайно обявяваме тази инициатива точно сега. Благодаря на обществения съвет на БНТ за това, че я поде, тъй като живеем във време, в което с лекота чертаем разделителни линии. Но има също така и теми, и инициативи, които имат силата да ни обединяват. Аз вярвам, че това което започна сега, има потенциала да бъде именно такава инициатива", каза генералният директор на БНР Милен Митев.

Включени са различни инициативи и кръгли годишнини от бележити дати от българската история, като първата - изложба, посветена на първото издание на Рибния буквар на Петър Берон. Ще се използват и нашите богати архиви, които също са част от нашата историческа памет, посочи той. 

Повечето от инициативите не изискват кой знае какво финансиране, мисля, че можем и със собствени сили да се справим. Ако имаме и институционално финансиране, би било добре, каза още генералният директор на БНР.

Митев припомни, че Българската академия на науките вече се е присъединила към "14 века България в Европа". 

„Историята, освен нашето минало, е и нашият ключ за бъдещето. Тя ни дава много поводи за гордост, но и за размисъл, и за оценка. Безспорно, трябва да я познаваме. За съжаление, за нашата история или не се говори достатъчно, или се говори по начин, който се употребява за една или друга цел. Фактите се изкривяват именно тук. Нашата роля като обществени медии, които са призвани да разказват истинските истории, е да запознаем своята аудитория колкото можем по-добре с нашата история, с бележити дати от нея, с неща, които хората си струва да помнят, без да им даваме рецепти, без да им насаждаме задължение да се гордеят. Просто да им дадем информацията, която ще ги накара сами да решат как да оценят българската история“, смята Милен Митев. 

Цялото интервю на Емил Костов с генералния директор на БНР Милен Митев е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50