Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

| обновено на 23.05.24 в 09:27

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов. 

Това е основният резултат от днешната кръгла маса по темата, събрала представители на полицията, съдебната власт, неправителствени организации и експерти. Мерките се фокусират главно върху пешеходните пътеки и всички основни градски булеварди. 

Поводът за спешната дискусия са тревожно нарастналия брой на тежки катастрофи, съчетано с редица случаи на безразсъдно шофиране. Проектите засега са на идейно ниво и съвместна работна група от множество институции ще ги предложи максимално бързо на общинската управа за прилагане в действие. Крайни срокове, както и гаранция за одобрението им  обаче не могат да се посочат, призна директорът на пловдивската полиция. 

В момента в града функционират  4 мобилни камери за измерване на скорост, които се обслужват от полицейски патрули, но  стационарни няма. 

Представена бе  интернет платформа, наречена My Way (май уей), на която гражданите могат да изпращат сигнали и да качват видеоклипове със заснети от тях пътни нарушения. Платформата е безплатна и е част от сайта на Европейския център за транспортни политики. 

За осемте месеца откакто функционира, на нея са получени близо 300 сигнала, 26 от  които са от Пловдив.  Данните се препращат на компетентните институции, които след това предприемат законови мерки, обясни  Кирил Драганов от неправителствената организация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51