Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

| обновено на 23.05.24 в 10:25

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.  След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии, електронно таксуване и други. 

Свалянето цената на картата е наложително, убедена е Савина Петкова, защото при сегашната и цена от 500 лв. тя практически не се ползва. Предложението е цената и да се намали на 365 лв. или усреднено – по 1 лев  на ден.

Засега не е обсъждано поскъпване на билетите.

Най-наболял е въпросът с въвеждането на електронното таксуване.  Работата там е доста напреднала, над 220 автобуса вече са оборудвани с валидатори.  Предстои обаче обучение на персонала както на превозвачите, така и от общинска страна за наблюдение и контрол.  

Системата ще даде по-вярна картина за състоянието на пътникопотока, натоварването на линиите, от което зависи и степента на субсидията.

Трябва да спрем да мислим, че маршрутните разписания са свещена крава, която не може да се пипа.  Вярната картина ще се получи  след въвеждането на електронната система, категорична е заместник-кметът.

Да се увеличи общинския персонал от контрольори също е въпрос на дневен ред, допълва Савина Петкова. Сега хората  са  едва 23,  а нуждаем се от още, казва тя.

Плътните проверки в автобусите са необходими, за да не се изкушават гражданите да пътуват гратис.

Друг акцент в транспортната схема на Пловдив е възстановяването на общинския превозвач в лицето на „Екобус“. Предвижда се създаването на нови две градски линии с номера 103 и 104.

Генералния план за организация на движението изтича в края на тази година, тепърва трябва да се работи усилено в това направление.

"За два месеца и половина в ресора съм направила всичко възможно в положителна посока.   Изготвен е доклад, в който в 9 точки са набелязани главните проблеми за решаване.  Имаме подкрепата на кмета и общината, но нещата са натрупвани и не може да се разрешат с магическа пръчка.  Транспортните схеми, инфраструктура, светофарни системи и регулиране на трафика са съществена част от обществената сигурност.  Знам къде са болките и на гражданите, но и на превозвачите.  При тях основно е липсата на кадри. Там вече хронично липсват шофьори, монтьори и друг персонал.  Отделен проблем е, че градът е разкопан,  а ремонтите вървят много бавно"  – признава Савина Петкова.

Не бива заради някои неуредици да се слага общо клеймо колко ужасен е градския ни транспорт – настоява заместник кметът.

Всички идеи за реформи в сектора ще бъдат скоро обобщени и качени в сайта на общината за свободно обсъждане, а след това предадени за конкретни решения в Общинския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 08:54

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52

"Синя България" става съюз и се готви за предсрочни избори

С решение на коалиционния съвет "Синя България“ продължава съществуването си като съюз и започваме да се готвим за предсрочни парламентарни избори. Това каза в пазарджишкото село Славовица съпредседателят на коалицията Вили Лилков.  Резултатите от тези избори определено не ни задоволяват. Анализирахме причините, поради които се стигна дотук, и на..

публикувано на 15.06.24 в 15:47

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 15.06.24 в 14:43

"Тепе Джамборе" променя движението в центъра на Пловдив довечера

Временна организация на движението по булевардите и улиците в центъра на Пловдив се въвежда днес заради провеждането на спортно-културен маратон „Тепе Джамборе“.  Между 18 и 21 часа участниците ще преминат по бул. „Руски“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Преслав“ – при кръстовището с ул. „Петьофи“, ул. „Гладстон“ – при кръстовището с бул...

обновено на 15.06.24 в 14:43