Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май бе тържествено отбелязан и в Пловдивско

4
Празникът в Асеновград

Асеновград отбеляза 24-ти май с празничен концерт. Тържественото честване по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с издигане на знамето под звуците на химна на България. 

Последва празничното слово на кмета д-р Христо Грудев, след което програмата продължи с концерт на деца от детски градини и училища в града.

„Днес си спомняме за буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора. От рождението си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти. А днес България е на 5 континента, защото наши сънародници по кръв са отнесли частица от българския език по всички краища на планетата. Днес празнуваме знанието и просветата. Поклон пред святото дело на българския учител! Успех по пътя на знанието на вас, скъпи ученици! Честит празник!“, каза в словото си д-р Грудев.

С издигане на националния флаг и празнична програма на площад "20-ти“ юли в Карлово бе отбелязан Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържествено слово произнесе заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев.Карлово отбеляза 24 май

"24 май е символ на достойнство, традиция, духовност! Може би това не е най-великият празник, който човечеството познава, но сигурно това е най-чистият и най-безкористният, защото прославя духа, прогреса, мисълта и живота създаден от тях. Кирилицата е призив да развиваме културата на уникалното в света на глобалното, да обогатяваме Европа с нашето културно-историческо наследство, с нашата азбука, с нашия фолклор, с нашата духовност. Поклон пред всички съвременни просветители! Честит празник!“, бяха част от думите на заместник-кмета.

В празничната музикално-поетична програма, участваха ученици от СУ "Васил Левски“, СУ "Христо Проданов“, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ "Райно Попович“, ПГ "Христо Смирненски“ и ПГ "Братя Евлогий и Христо Георгиеви“.

С тържествено шествие и концерт в Брезово празнуваха 24 май. 
За пръв път от години стотици ученици, учители, директори и културни дейци на Брезово проведоха шествие по случай един от най-българските празници 24 май. Символично шествието тръгна от Музея на образованието /Старото училище/, което е третото светско училище в страната, и продължи до Централния площад на града.
Участие в шествието взе и кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков, който поздрави учители, ученици, културни дейци и просветители с тържествено слово по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май в Сопот събра стотици на централния площад. В празничната програма, организирана от Община Сопот, участваха деца от ДГ „Роза“, „Приказен свят“, „Слънчево детство“ и ученици от НУ „Неделя Петкова“, СУ „Иван Вазов“, ПГ „Ген. Владимир Заимов“ и Центъра за работа с деца.

24 май в Сопот

Най-светлия празник на буквите започна с шествие от три лъча, които се събраха в центъра на Вазовия град. Архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров отслужи молебен за здраве.

В словото си кметът на общината Станислав Стоенчев приветства учители, ученици и просветни, културни, музейни и читалищни дейци.


По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Две катастрофи в пловдивския участък на магистрала "Тракия" този следобед

Моторист и неговата спътничка са пострадали при катастрофа на магистрала „Тракия“ на разклона на пловдивското село Царацово .  Сигнал за случилото се е подаден около 14,30 часа на телефон 112, съобщава БТА, позовавайки се на пловдивската дирекция на МВР.  Катастрофата е между автобус и мотор и е причинена заради отнето предимство по вина на..

публикувано на 16.06.24 в 17:24

Отиде си обичаният пловдивски писател и преподавател доц. Владо Янев

Големият пловдивски белетрист, поет, литературен критик и историк Владимир Янев е починал на 74-годишна възраст. Това съобщават негови приятели и колеги , които му отдават почит чрез постове във фейбук.  Отишъл си е моят приятел и колега Владимир Янев! Сбогом, Владо! , написа историкът проф. Димо Чешмеджиев. А Валери Станков отбелязва:  На..

публикувано на 16.06.24 в 14:30

Еко базар в парк "Гарнизонна фурна" в район "Западен"

В пловдивския район „Западен“ започва четвъртото издание на инициативата Re:Bazaar.  Под мотото „Зелен западен”  в парк “Гарнизонна фурна” – на кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и “Копривщица”,  ще се проведат базар на употребявани вещи, образователни игри, работилници за рециклиране, ще има спорт и забавления. В специално обособена зона..

публикувано на 16.06.24 в 11:01

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25