Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

С писмеността братята Кирил и Методий към огнения дух са добавили огнения меч

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме доста достойно да си служим с огнения меч на българския език и българската писменост". 
Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив доц. Веселина Вачкова, историк и култоролог.

По думите ѝ онова, което не правим, е да ги защитаваме достатъчно като български и да отстояваме, че не просто сме били някакво спасение, а че феноменът наречен старобългарска култура е феномен на цялото българско общество от онова време.

Доц. Вачкова обясни, че някога българската азбука не само е била осветена от римския папа, а е била превърната в най-свещения инструмент на християнското учение. Тя допълни, че папата е осветил буквите в църквата "Санта Мария Маджоре", но на следващия ден също са осветени в църквата "Св. Петър" и така, до седмия ден в общо седем храма. След последното голямо освещаване, се отслужва литургия в църквата "Сан Клементе", където почиват костите на Св. Кирил. 

"Самото утвърждаване и освещаване на азбуката в България е един квазирелигиозен акт, за който съдействат всички сили на това общество, както светски, така и духовни", коментира тя. 

Веселина Вачкова смята, че за да се разминават българската и македонската делегация при посещението си във Ватикана при папата, грешката е почти изцяло наша. Преди години македонската църква е помолила българската да я приеме като майка, но българската църква тогава е замълчала. 

"Това е пряка причина така да се разминават българската и македонската делегация на такъв светъл празник. Много по-сериозно е, че не толкова македонската политика иззема българските образи. Македония с цялото си население е част от българската история - интегрална, древна част. Проблемът е, че много по-млади държавни образувания като Русия, много по-отдавна иззеха цялата слава. В един момент се оказва, че България на практика няма никаква роля в булата за канонизацията на Кирил и Методий, там България не е спомената нито веднъж", подчерта доц. Вачкова.

Кирил и Методий са от български хански род. Има на практика две тези за произхода, но те формално са само две. А дали са пряко през Хан Телериг или през Хан Кардам потомци Кирил и Методий? 

От 10-ти век ще видим, че нямаме никакво право да се съмняваме, че Кирил и Методий са българи, че тяхната мисия е българска, че са от много виден род. Българи по произход, родени в Солун и между другото се споменава, от семейството на богатите благочестиви родители Лъв и Мария. Това е Житието на Кирил и Методий, което дава на цялата си публика знание, което тя очевидно не чува за първи път. 

Няма български текст средновековен, в който Кирил и Методий да са обявавани нито за византийци, нито за римляни, нито за хора с някаква подкрепа и импулси, които са били встраи от онова, което се нарича начало на Златния век на българската книжнина. 

В 21-ви век българите имаме много различна историческа съдба, съпоставени с времето на светите братя през 10-ти век. 

И до ден днешен масовите българи са абсолютно убедени в уникалната роля на своя език в световната култура. Затова много трудно ние бихме могли да бъдем обезоръжени.

Но сме оставили на стената да виси и да се патинира, според нас, но той всъщност ръждасва, духовния меч, с който сме били въоръжени през 9-ти век. 

От нас зависи да го излъскаме и предадем на следващите поколения!

Интервюто на Антоанета Петричанска с Веселина Вачкова е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33