Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият фестивал „Кръстопът“ с осмо издание в Пловдив

| обновено на 26.05.24 в 12:26 | Интервю
4
Снимка: Личен архив

Осмият международен младежки фестивал "Кръстопът", който се организира от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив, започва в сряда на 29-и май с концерта „Таланти“, от 18 часа в Концертна зала АМТИИ. Той е с участието на талантливи деца от Казанлък, от читалище „Възродена искра“ 2000 и школа „Вълшебни струни“. Те ще представят богата програма от композитори, утвърдени китаристи като Фердинандо Карули, Фернандо Сор, Исак Албенис и други, както и по-разнообразни композиции от автори като Енио Мориконе.

Тази година, фестивалът е със съдействието на арт галерия „Константин“, Франция, асоциация за културен обмен и сдружение „Китара – Пловдив“.

„Много съм щастлива, че успяхме отново да подготвим една много разнообразна програма, която да представя различните направления, които Академията, като висше училище по изкуствата има в своята дейност. А, това са именно образователната, художественотворческата и научноизследователската дейност“, казва проф. д-р Стела Динкова, преподавател по китара в АМТИИ.

Фестивалът продължава на 8-ми юни, с концерт на клавирно дуо “Русалка”, с концерта „Балетни импресии“, от 18.00 часа в Балабановата къща, в Стария град. Клавирно дуо, за четири ръце, „Русалка“ е създадено в Женева, Швейцария, през 2014 година, от Клементин Дюбос и Жулиет Аридон Косиолек. През 2023 година стават носители на първа награда от IV международен конкурс за камерна музика „La Follia Nuova“. Десет години след създаването си, клавирното дуо от Франция, продължава да радва почитателите на класическата музика на различни европейски и азиатски сцени, и фестивали. На концерта в Пловдив те ще представят комбинирана програма от балетна музика, от френски и руски автори – Дебюси, Мусоргски, Стравински и други.

На 28-и септември, от 12.30 часа, в зала „Иван Спасов“, доц. д-р Явор Генов от БАН, ще изнесе лекция на тема „Музикалната орнаментика през Ренесанса и Барока“. След лекцията, от 14.30 часа, доц. д-р Явор Генов ще води майсторски клас, за барокова музика, за студентите от АМТИИ.

„Това е един млад човек, който освен, че се занимава активно с научноизследователската дейност, на различни полета, е и много добър изпълнител на старинна музика. Предполагам, че не е толкова известно, но семейството на струнните, старинни, подобни на китарата инструменти е много голямо. Всъщност, това младо момче владее тези старинни иструменти, непрекъснато пътува в чужбина и участва в постановки от барокови композитори. Също така, той често работи с изтъкнати имена като Ема Кирби, Соня Йончева и други“, разказва проф. Динкова, гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38