Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на иновациите в ОУ „Елин Пелин“

| обновено на 30.05.24 в 12:00 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Различен и интересен ще е краят на учебната година за всички ученици, техните родители, учители и гости в залата на район "Западен", в Пловдив. На 28-и май, от 18 часа, тръгва експрес „Елина“. Името „Елина“ е запазена марка на училището. То е колаборация от името на обичания български писател, на когото е кръстено учебното заведение. Билетите за пътуването „Аз обичам България“ са безплатни за всички присъстващи на празника, който ще започне и ще завърши с музикална програма. Децата ще посетят градове и обекти в страната, като ще е необходимо да познаят къде се намират те, благодарение на въпросите и демонстрациите, които ще направят други ученици. Те ще откриват града, личности, които са живели на определеното място, традициите свързани с фолклора и обичаите, характерни за тези места.

„Макар и билетите за пътуването да са безплатни, всички пътници ще бъдат проверени от кондуктор, като нашият експрес си има и машинист. Ще се постараем да представим всички кътчета от страната, които ще посети нашият „Елина“ експрес, максимално, по-детски, обаче“, разказва зам.-директорът на училището г-жа Татяна Минкова. „Участие ще вземат всички ученици от 1-ви до 7-и клас, като всеки ще има своята роля и всеки, в определен момент, ще трябва да покаже знания в дадена област или наука. Главен сценарист на празника, тази година, е г-жа Нели Кръстева, преподавател по БЕЛ. Тя е нашето ново предизвикателство, свързано с предстоящия прием за 5-ти клас. Това, което тази година предлагаме е допълнителна подготовка по испански език или старите СИП-ове, които бяха залегнали по-рано в учебната програма. Г-жа Кръстева е преподавател и работи в езиков център. За някои неща, свързани с празника, ще се наложи да импровизираме, заради ремонта, който тече в училище. Нямаме възможност да направим влакова композиция, например. Както винаги, залата е пълна, когато имаме такова събитие и се надявам родителите да бъдат по-снизходителни, ако нещата не са изпипани, в това отношение", казва г-жа Татяна Минкова.

Част от иновативните проекти на училището е и ремонтът, който се случва към момента. Стаите и залите, вече, са готови. Освен новата фасада на сградата, ще бъдат изградени допълнителни санитарни възли на всеки етаж. Освен това, ще има изграден асансьор за трудноподвижни лица. Предстои възстановяване и облагородяване, и на площите около училището. Ще бъде възстановена и градината в задния двор на училището, на която учениците, в часовете по „Технологии и предприемачество“, засаждат различни култури, които отглеждат през годината. Предвидена за ремонт е и цветната градина на училището.

„Надявам се, всичко да е в полза на учениците, най-вече, за да може колкото е по-приятно, по-приветливо, да цари по-позитивна атмосфера. Нещата, които колегите работят по националните програми, наистина са много положителни. Това, което е от години и в областта на музиката, и на спорта, на изкуствата, има все повече желаещи и по-голям интерес. 

Иновациите, за които си говорим сега, са поредната стъпка в областта на иновациите, които в училището от дълго време работим. Ние сме иновативно училище много време преди, всъщност, да стартира националната програма. Член сме на Световен образователен форум. По-голямата част от учителите са преминали двугодишно обучение за работа с различни платформи, работа с иновативни методи на преподаване. Всичко това се залага в часовете. Някои от темите минават доста нетрадиционно, под формата на бинарни уроци, интердисциплинарни уроци, в зависимост от темите и от предметите. Имаме уроци на открито. Имаме партньори по програмата, училища от други градове на страната. Тази година, наши партньори бяха ОУ „Княз Борис Първи“, от Бургас и две неиновативни училища, едното от село Овча могила, община Свищов и от град Кърджали. Ние, също, гостувахме в Бургас, за няколко дни. След това ние бяхме домакини на въпросната Седмица на иновациите, където представихме четири иновативни урока. Вече има интерес от други училища, които да бъдат наши партньори за следващата година. Продължаваме да работим в областта на иновациите, защото методите, които прилагат колегите дават положителен резултат“, казва още зам.-директорът на ОУ „Елин Пелин“.

Г-жа Татяна Минкова гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кристиян Василев стигна до 1/4-финалите на 2000 метра скиф

Първият български участник на Игрите в Париж Кристиян Василев стигна до 1/4-финалите на 2000 метра скиф във френската столица.  Василев завърши втори в последната шеста серия с време от 6:56.63.  Най-бърз в пресявките беше световният вицешампион Симон ван Дорп (Нидерландия) в трета серия, който единствен слезе под 6:50 минути с 6:49.93 минути...

публикувано на 27.07.24 в 18:19

Пловдивчанинът Кристиан Василев ще гребе в 6-а серия в събота

Станаха известни съперниците на Кристиан Василев в предварителната серии на скиф на олимпийските игри в Париж. Най-добрият български гребец ще стартира утре, 27 юли, в 11,00 часа, българско време, в предварителна серия номер 6, в шести коридор. С Кристиан Василев ще гребат Бендегуз Молнар (Унгария), Свери Нилсен (Дания), Хин Чун Чип (Хонконг) и Хавиер..

публикувано на 26.07.24 в 18:01

Миланова и Карабашева продължават кариерите си в Румъния

Петкратната шампионка на Марица Александра Миланова и Галина Карабашева подсилват румънски тим. От новия сезон двете волейболистки ще играят за Корона Брашов, който през 2023/2024 приключи на седмата позиция. Така Миланова и Карабашева стават съотборнички с друга бивша маричанка - националката Мирела Шахпазова, която удължи договора си с тима...

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Равенството на половете е отличителен белег на Париж - 2024

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Доц. д-р  Боряна Ангелова- Игова е доктор по философия,културолог и преподавател по „Философия на спорта“ в..

публикувано на 26.07.24 в 11:47

"Ботев" запази шансове да продължи след 1:2 в Атина

"Ботев" (Пловдив) си тръгна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия "Панатинайкос" в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута смяната Ален Корошец върна един гол за "канарчетата". Реферът Давид..

публикувано на 25.07.24 в 23:17