Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма държавна политика за подкрепа на "ничиите" деца

Ден преди Деня на детето излезе второто  издание на книгата на Теодора Пенева "Ничиите деца на България през моите очи", допълнено с още истории, разказани от Ивайло Митев "Съдба на дете". 

Двамата - документално и художествено - представят деца от институции, за които няма перспектива, а макар и обгрижени в Домовете, където са настанени, те растат без обичта на семейството.

3500 деца в българия са настанени в институции, сподели тя и уточни, че 90% от тях имат родители. 

Били са изведени от семейството по силата на нормативната уредба, която регламентира това, но не и връщането им след като проблемите бъдат преодолени. 

Това трябва да се промени, смята авторът на книгата. Такава е каузата, зад която застава Теодора Пенева. 

Няма по-високо морално задължение за една нация от това да се погрижи за своите деца - нейното бъдеще! Само че не всички от тях имат шанса да бъдат отгледани така, както трябва - в семейство.

Книгата, която може да се намери на книжните щандове и в онлайн книжарниците има благотворителна цел. 

Средствата от продажбата й ще бъдат дарени на Центъра за работа с деца на улицата в село Широка лъка  за  повишаване на уменията, знанията и общата култура на децата там. 

Това ще увеличи техните възможности за реализация, казва Теодора Пенева.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53