Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Снимка: Таня Милушева

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите".

Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент.

 По думите й някои от рисковете са забележими и на пръв поглед  – остри ръбове, които могат да порежат детето, както и слаби и паянтови конструкции, които пък водят до нараняване пръстчетата на детето. 

Експертът препоръча на родителите, преди да закупят играчка, да се информират от регистъра на системата на Европейската комисия Safety Gate кои са забранени и поради какви причини. 

Руменова посочи, че е важно да се четат и спазват указанията и инструкциите за употреба.

"Ако сме купили през интернет играчка и детето не я е харесало например, но не е разопакована, имаме 14-дневен срок, в който да заявим развалянето на сделката и срок от 14 дни за връщане на стоката. Рекламацията при дефект е до 2 години от закупуването, но когато продуктът е опасен, незабавно се преустановява неговата употреба и той се връща на търговеца срещу получаването на заплатената сума", уточни Руменова.

Повече може да чуте от интервют с нея в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28
Евелина Славкова

Партиите не вдъхновят хората, за да гласуват

Какво да очакваме от новото служебно правителство на Главчев, какви са вариантите за успех пред партиите, които ще участват на вота и последните новини с изключването на Делян Пеевски от ДПС, коментира в програма  "Точно днес" социологът Евелина Славкова от агенция Тренд. Според нея започва да се развързва възелът около ДПС с изключването на Пеевски..

публикувано на 28.08.24 в 10:29