Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

Д-р Гергана Гешанова
Снимка: Стаматина Никова

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач без значима разлика по пол.

Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, родителите на 77% от децата, които в момента употребяват тютюневи изделия - цигари, електронни или нагреваеми, пушат вкъщи. Това показва изследване на Медицински университет - Пловдив, съвместно с фондация "Грижа за здравето". Проучването не е приключило, но междинните резултати показват, че в България до 9-годишна възраст 2% от децата пушат традиционни цигари, а 3% - други тютюневи изделия. 

"Мисля, че не сме безсилни, а просто не си използваме възможностите и не се замисляме да направим нещо за тези млади хора", посочи д-р Гешанова. По думите ѝ родителите трябва да дават пример на децата си у дома и да не пушат вкъщи. 

"В Европа и целия свят има тенденция за намаляване на тютюнопушенето. Но тъй като тютюневата индустрия много страда от това, прави всичко възможно да създаде нови по-атрактивни, по-впечатляващи продукти, като нагреваемите тютюневи изделия, електронните цигари с различни овкусители и ароматизатори, за да може да завладее младите хора. Защото старите пушачи си отиват, кой ще ги замести? Трябва млада кръв да се влее в тази армия на пушачи, които носят печалба на тази индустрия", смята председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим. 

Тя посочи, че България е на първо място по употребата на тютюневи и никотинови изделия в Европейския съюз, а в страната ни се повишава интересът към алтернативните заместители.Над 16-17 хиляди видове ароматизирани тютюневи изделия има по света, като идеята според производителите е, че те се правят за хората, които са заклети пушачи. По думите на д-р Гешанова изследване в Западна Европа показва, че 70% от младите хора казват, че ако се махнат ароматите и остане само миризмата на тютюн, ще откажат да ги употребяват. 

"В България след налагането на забраната за пушене на обществени места, контролът беше наистина сериозен, но с течение на времето вниманието на всички се насочи в други посоки", изтъкна д-р Гешанова. Имало е предложения да се промени законодателството и да се включат повече контролни органи в наблюдението и контрола на тази забрана, но те не са се приели, тъй като това са непопулярни мерки. 

Според специалиста трябва да има и повече информация за вредите от електронните цигари и наргилетата, която да се споделя, тъй като много родители смятат, че употребата им не е така опасна, както лошите цигари и те са по-благосклонни, ако децата им ги употребяват, без да съзнават, че така ги зарибяват за цял живот. 

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20