Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно за младите надежди на България по аеробика

| обновено на 03.06.24 в 16:00 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

„Съюз по аеробика България“организира благотворително мастър класове, с цел подпомагане подготовката и участието в международни състезания, на състезателите от звено „Млади надежди“ към Съюз по аеробика България. Събитието е на 8 юни, в спортна зала „Строител“. Всички желаещи могат да се включат в два изключително интересни мастър класове. От 12 часа започва мастър клас по „Аerodance”. В 13.15 часа е началото на втория мастър клас по „Dynamic stretch“. Водещи на класовете са Поли Василева и Жанета Петкова. Всеки един от мастър класовете е с продължителност 45 минути.

Поли Василева е дългогодишен инструктор по зумба (един от първите в България), пилатес, стречинг и функционални тренировки. От 2020 година, тя е кондиционен треньор на националния отбор по спортна аеробика. Тя е и един от първите състезатели на „Съюз по аеробика България“, тръгнала от хасковски спортен клуб.

Жанета Петкова е бивш национален състезател по спортна аеробика. Тя е, също, е бивш състезател на съюза от националния отбор, от пловдивски клуб. Към днешна дата, тя е квалифициран инструктор по денс аеробика, степ и функционални тренировки. През последните години, тя участва различни фестивали като Tanya Spirit, Sofiа Fit Fest. Жанета Петкова е и водещ инструктор на маратони към “Съюз по аеробика България” и “Асоциация на студентските спортове в България”.

„Ние го организираме, вече, трета или четвърта поредна година. Ще се включат всички спортни клубове. Имаме и свободно участващи състезатели, които след това остават за тези благотворителните класове. Със събития, като тези, целим две основни неща. Първо, да популяризираме аеробиката като спорт, в нейната най-масова част. Втората ни цел е да подпомагаме тези млади надежди, тези състезатели, които са талантливи. Такива деца има много в България. Трудно е и на родителите и на спортните клубове. На децата им трябват състезания, за да добиват рутина и самочувствие, да имат стимул да вървят напред.

Всеки, който желае може да се включи в тези благотворителни класове. Необходимо е по-рано да дойде и заяви желание за участие. От 11 часа се провежда „Аерофест“ 2024. Там, също, могат да участват всички желаещи. Има класиране – първо, второ, трето място. Има съдии, които оценяват представянето, базови стъпки, как се изпълняват движенията, които им показва водещият, в случая Жанета Петкова. Този маратон се провежда заедно с държавното отборно първенство, когато спортните клубове си имат определени 5 състезатели, отбор. Те участват в отделно класиране. Аерофестът, също, е свободен за всеки, който желае да се включи“, разказва Илияна Велева, технически сътрудник към „Съюз по аеробика България“

Тя е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивчанинът Кристиан Василев ще гребе в 6-а серия в събота

Станаха известни съперниците на Кристиан Василев в предварителната серии на скиф на олимпийските игри в Париж. Най-добрият български гребец ще стартира утре, 27 юли, в 11,00 часа, българско време, в предварителна серия номер 6, в шести коридор. С Кристиан Василев ще гребат Бендегуз Молнар (Унгария), Свери Нилсен (Дания), Хин Чун Чип (Хонконг) и Хавиер..

публикувано на 26.07.24 в 18:01

Миланова и Карабашева продължават кариерите си в Румъния

Петкратната шампионка на Марица Александра Миланова и Галина Карабашева подсилват румънски тим. От новия сезон двете волейболистки ще играят за Корона Брашов, който през 2023/2024 приключи на седмата позиция. Така Миланова и Карабашева стават съотборнички с друга бивша маричанка - националката Мирела Шахпазова, която удължи договора си с тима...

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Равенството на половете е отличителен белег на Париж - 2024

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Доц. д-р  Боряна Ангелова- Игова е доктор по философия,културолог и преподавател по „Философия на спорта“ в..

публикувано на 26.07.24 в 11:47

"Ботев" запази шансове да продължи след 1:2 в Атина

"Ботев" (Пловдив) си тръгна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия "Панатинайкос" в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута смяната Ален Корошец върна един гол за "канарчетата". Реферът Давид..

публикувано на 25.07.24 в 23:17

Феновете на Локомотив изкупиха билетите за дербито

От Локомотив Пловдив обявиха, че билетите за гостуването на Ботев Пловдив са изчерпани. "Черно-белите" фенове са изкупили всички от отпуснатите им 1800 билета за дербито в неделя.  "Билетите за дербито с Ботев в неделя са ИЗЧЕРПАНИ!  Всички 1800 пропуска за сектора за гости бяха продадени за отрицателно време, като хиляди локомотивци останаха без..

публикувано на 25.07.24 в 18:01