Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът откри "Хемус", износът на отбранителни продукти бележи 30% ръст

| обновено на 05.06.24 в 12:15
7
Снимка: Радио Пловдив, Антоанета Петричанска

Военната ни индустрия има важни икономически и социални измерения. Тя осигурява и националната сигурност на страната ни. Тази година изложението има особена стойност. Разпалване на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война Русия - Украйна изправят отбранителната индустрия пред големи предизвикателства. Само с обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО и нашите партньори можем да се справим с тези предизвикателства, заяви в Пловдив президентът Румен Радев  при откриването на международното отбранително изложение "Хемус" и приветства представителите на българската отбранителна индустрия. 

Малко преди 12 часа над града прелетяха два  изтребителя "МиГ 29".

Държавният глава изрази надежда, че ще се задълбочи сътрудничеството между тази индустрия и българското военно министерство. 

България е твърдо решена да отстоява своята отбранителна сигурност. "Хемус" е мястото за сътрунничество и контакти в тази сфера, посочи президентът Радев.

Износът на продукти в областта на отбраната от нашата страна през 2023 г. е на стойност 649 милиона евро. Това е ръст от 30% спрямо предишните две години,  отбеляза заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински и посочи, че това се дължи на доброто качество и конкурентната цена на българските продукти в областта на отбраната, както и на държавната подкрепа за нея. 

Сукалински уточни, че през 2023 г. трансферът на отбранителни продукти в Европейския съюз е на стойност 1 милиард 518 милиона евро. За сравнение посочи, че през 2021 г. този трансфер е бил само 60 милиона евро. 

Най - големият дял в този трансфер заемат взривните устройства, следвани от стрелковата оръжия и компонентите за тях, посочи заместник-министър Сукалински. Той участва в 16-та изложба "Хемус 2024", която се открива в Пловдивския панаир.

147 компании от 25 държави представят своя продукция на Международно изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус", което ще продължи до 8 юни в Пловдивския панаир и е под мотото "Отбрана, антитероризъм и сигурност“.   

В 29-годишната си история то се утвърди като място за контакти в областт на отбранителната индустрия. Тазгодишното издание се провежда в изключително важна за България година - 20 години от членството ни в НАТО,  каза министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той подчерта, че променената геополитическа среда поставя на изпитание отбранителните способности не само на нашата страна, но и на общността като цяло. 

Минстерството на отбраната продължава да работи проекти за модернизация на армията ни. Министърът посочи проекта за придобиване на нови самолети, както и за нов модерен кораб. 

Осигуряването на доставките е проблем, който предизвиква все по-широки дискусии в НАТО и ЕС, подчерта военният министър. По думите му, отговорът на променената геополитическа обстановка е задълбочаване на сътрудничеството в отбраната и повече обществени поръчки в тази област

"Хемус 2024”се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията и се организира от фондация "Хемус - 95". 


По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обмислят по-високи общински такси и услуги в Пазарджик

В Пазарджик предстои увеличаване на общинските такси и услуги. Планираният ръст е между 30 и 50 процента.  Един от мотивите е, че цената на част от общинските такси и услуги не е актуализирана от 15 години, уточни кметът Петър Куленски.  В момента тече обществено обсъждане на проекто предложението за увеличаване на общинските услуги и такси...

публикувано на 22.06.24 в 12:19

Повече автобуси се движат на Черешова задушница в Пловдив

Повече автобуси се движат тази събота, заради Черешова задушница, до траурните паркове в Пловдив. С делнично разписание се движат колите по  линии с номера 7, 11, 25, 27, 36, 37, 66 и 93, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Линия 27 ще изпълнява съботния си маршрут до Рогошките гробища, а в интервала от 7 до..

обновено на 22.06.24 в 09:35

Доброволци почистват Пампорово за летния сезон

Традиционната за началото на летния сезон инициатива "Да почистим Пампорово заедно"  се провежда днес в курорта.  Организаторите осигуряват безплатен транспорт от Смолян и Чепеларе за всички доброволци в кампанията, като бусовете тръгват сутринта и се връщат следобед.  Лифтът от „Студенец“ до връх Снежанка ще вози безплатно участниците в..

публикувано на 22.06.24 в 09:34

Три дни празнуват жителите на Стамболийски

От днес започват тридневните тържества за празника на град Стамболийски, който се пада на църковния празник Свети Дух. Кметът на общината Петър Неделев обяви, че за първи път ще има тържествена церемония по издигане на националния флаг и знамето на град Стамболийски. Ще бъде отдадена почит на патрона на града – земеделския лидер и..

публикувано на 22.06.24 в 09:02

До 15 г. затвор заплашват банковата касиерка, "щипнала" 144 000 лв. от трезора

От 3 до 15 години затвор и конфискация на имущество грозят 52-годишната главна касиерка на пловдивски банков клон, която бе обвинена в длъжностно престъпление и присвояване на над 144 хиляди лева от банката.  Това съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Пехливанов на нарочна пресконференция.  Жената е работила в банката 19 години..

обновено на 21.06.24 в 17:12