Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на животновъди блокира Подбалканския път до Калофер

Близо 200 животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер. Пътната артерия ще остане затворена за час, а екипи на полицията пренасочват движението през града. Причината за протестите е ограничения достъп до планинските пасища. 

След като вчера животновъдите от района на Карлово и Калофер опънаха палатков лагер на Подбалканския път днес вече преминаха към ефективни протестни действия – затваряне на пътя. Едночасовите блокади ще бъдат всекидневни и ще продължат докато не бъдат чути от властта и не се предприемат мерки за разрешаване на проблема. 

Повод за недоволството на животновъдите е липсата на разрешения през тази година за ползването на планински пасища, които се издават от Националните паркове. Според тях обаче генезисът на проблема се корени в промени от преди 25 години. Тогава високопланинските пасища са взети от общините и са категоризирани като национални паркове. За това обаче не било потърсено мнението на животновъдите. 

 Исканията на протестриращите са да им бъде разрешено ползването на планински пасища, които попадат в обхвата на Национален парк „Централен Балкан“. Настояват още и за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове. 

Напрежението ескалира сега, тъй като от догодина пашата на животни ще бъде ограничена още – такава няма да се допуска над 1500 метра надморска височина. Протестиращите се опасяват, че ограниченията ще доведат до изчезване на животновъдните им стопанства. 

Припомням, че от Национален парк „Централен Балкан“ излязоха с позиция, в която предлагат животновъдите, за които пасищният ресурс в националните паркове не е достатъчен, да имат възможност да ползват територии на природни паркове и площи от държавни горски територии, при спазване на законовите процедури. Според тях това не е решение на проблема. 

Според директора на национален парк "Централен Балкан" Георги Кръстев има ограничения за пашуването на територията на парка само на едър рогат добитък и коне, но не и на дребни животни като овце. "Причината е, че едрите животни нанасят увреждания и това е доказано от експерти. Става дума за ерозия на почвата, за увреждане на алпийски видове и др. ", обясни той.

По думите му, не е вярно и че през годините се ограничават все повече високопланинските пасища за ползване от животните.

Директорът на парка допълни, че са подадени 500 заявления за паша на животни на територията на "Централен Балкан", като вече са издадени 200 разрешителни. Намерени са и алтернативни пасища за тези животновъди, чиито молби не могат да се удовлетворят. 

По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46