Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на животновъди блокира Подбалканския път до Калофер

Близо 200 животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер. Пътната артерия ще остане затворена за час, а екипи на полицията пренасочват движението през града. Причината за протестите е ограничения достъп до планинските пасища. 

След като вчера животновъдите от района на Карлово и Калофер опънаха палатков лагер на Подбалканския път днес вече преминаха към ефективни протестни действия – затваряне на пътя. Едночасовите блокади ще бъдат всекидневни и ще продължат докато не бъдат чути от властта и не се предприемат мерки за разрешаване на проблема. 

Повод за недоволството на животновъдите е липсата на разрешения през тази година за ползването на планински пасища, които се издават от Националните паркове. Според тях обаче генезисът на проблема се корени в промени от преди 25 години. Тогава високопланинските пасища са взети от общините и са категоризирани като национални паркове. За това обаче не било потърсено мнението на животновъдите. 

 Исканията на протестриращите са да им бъде разрешено ползването на планински пасища, които попадат в обхвата на Национален парк „Централен Балкан“. Настояват още и за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове. 

Напрежението ескалира сега, тъй като от догодина пашата на животни ще бъде ограничена още – такава няма да се допуска над 1500 метра надморска височина. Протестиращите се опасяват, че ограниченията ще доведат до изчезване на животновъдните им стопанства. 

Припомням, че от Национален парк „Централен Балкан“ излязоха с позиция, в която предлагат животновъдите, за които пасищният ресурс в националните паркове не е достатъчен, да имат възможност да ползват територии на природни паркове и площи от държавни горски територии, при спазване на законовите процедури. Според тях това не е решение на проблема. 

Според директора на национален парк "Централен Балкан" Георги Кръстев има ограничения за пашуването на територията на парка само на едър рогат добитък и коне, но не и на дребни животни като овце. "Причината е, че едрите животни нанасят увреждания и това е доказано от експерти. Става дума за ерозия на почвата, за увреждане на алпийски видове и др. ", обясни той.

По думите му, не е вярно и че през годините се ограничават все повече високопланинските пасища за ползване от животните.

Директорът на парка допълни, че са подадени 500 заявления за паша на животни на територията на "Централен Балкан", като вече са издадени 200 разрешителни. Намерени са и алтернативни пасища за тези животновъди, чиито молби не могат да се удовлетворят. 

По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03