Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват националните награди “Христо Г. Данов” в Пловдив

Министърът на културата връчва голямата награда “Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура

| обновено на 07.06.24 в 17:28

В Пловдив ще бъдат раздадени националните награди „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Тържествената церемония е от 17 часа в двора на къщата -музей на “Христо Г. Данов” в Стария град. 

Водещ ще е доц. Младен Влашки – литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература в ПУ “Паисий Хиендарски”. За музикалния фон ще се погрижи Струнен квартет “Пловдив”. Служебният министър на културата Найден Тодоров ще определи и връчи лично голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на името на “Христо Г Данов”.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”.

На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Събитието се организира от Министерството на културата и Община  Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.

Ето и кои са номинираните за наградите тази година:

За “Христо Г. Данов” в категорията за “Българско издателство” за 2024 г. са номинирани “Лист”, „Рива“ и Университетско издателство „Свети Климент Охридски“.

В категорията “Автор на българска художествена литература” конкуренти са Александър Секулов с романа „Корабът на сирените“ (Издателство „Хермес“), Божидар Манов със сборника си с разкази „Хората прякори. Тъжни разкази“ (Издателство „Колибри“) и Теодора Димова с романа си „Не ви познавам“ (Издателство „Сиела“).

В категорията “Преводач на художествена литература” номинираните са четирима – Здравка Петрова за превода й на „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс (Издателство „Жанет 45“), Иглика Василева за превода на „Април в Испания“ от Джон Банвил (Издателство „Лист“), Любомир Илиев за превода му на „Империя“ от Кристиан Крах (Издателство „Лист“) и Стоян Гяуров за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд (Издателство „Колибри“).

В категорията “Хуманитаристика” са номинирани Едвин Сугарев за книгата му „Вик в тишината. Поезията на Борис Христов“ (Издателство „Рива“), Ивайло Знеполски, който ни напусна в края на миналата година, за книгата му „Тоталитаризмът – Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ (Издателство „Сиела“) и Тони Николов за книгата „Има такава държава. Записки по българските кризи“ (Издателство „Хермес“).

В категорията “Автор на издание за деца” номинираните са Анита Тарасевич за книгата „Жабки зелени“ (Издателство „Труд“), Зорница Христова за книгата й „Направи си сам приказка“ (Издателство „Точица“) и Николай Райков за книгата му „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“ (Издателство „GameTale“).

За художник на книга номинираните са Вяра Бояджиева за книгата „Моята София и други образи“ автор Вяра Бояджиева (Издателство „Точица“), Кирил Златков за книгата „Крадец на самота“ автор Раймондо Варсано (Издателство „Книгомания“) и Люба Халева за книгата „Приказки на Шехеразада“ автор Светослав Минков (Издателство „Колибри“).

За представяне на българската книга има две номинации – пространство за култура и литература „Светофар“ и Софийският международен литературен фестивал.

За библиотечно дело също има само две номинации – Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград и филиалът на Столична библиотека в Студентски град.

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11