Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 40 издателства ще има на Алеята на книгата

Литературни срещи с писатели, преводачи и художници.  Четения, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти и творчески работилници. 

Литературният фестивал „Пловдив чете“ е форум, който събира създателите на книги и читателите. 

Фестивалната седмица „Пловдив чете 2024“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Домакин е издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване на фестивала „Пловдив чете“ е на 9 юни от 20 ч. в Лятно кино „Орфей“. По традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за особен принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Събитието ще завърши с концерт на пловдивската група „Керана и космонавтите“.

Дните преди официалното откриване също ще са изпълнени със събития. На 7 юни от 17 часа в къщата музей „Христо Г. Данов“ ще се състои церемонията по връчването на Националната награда „Христо Г. Данов“, връчвана за принос в националната книжовна култура. Организатори на събитието са Министерството на културата на Република България и Община Пловдив.

На 7 юни от 16 Народна библиотека „Иван Вазов“ ще уважи своите най-активни читатели с връчване на традиционните си награди Читател на годината, когато ще бъде открита и тематичната изложба - Третата национална изложба на българския комикс във Фоайе - Изкуствотека на Народна библиотека „Иван Вазов“ с участието на Румен Чаушев. В 16:30 ще се прожектира и документалният филм „Дъга - разкази в картинки“. На 8 юни ще открием изложбата с карикатури „Карастояновките на Христо“ във Фоайе на Lucky - Дом на киното от 18 ч., като ще бъде последвано от прожекция на документалния филм „Гео Милев в лабиринта на времето“ и премиера на „Момчето, което завърза Луната за Земята“ на младия пловдивски писател Мартин Касабов в клуб Fargo от 20 ч.

Алея на книгата - Пловдив, организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с фестивала ще се състои от 9 до 16 юни на площад „Централен“ и ще участват над 40 изложители. През периода на фестивала на Литературния кът на Алея на книгата, непосредствено до Цар Симеоновата градина ще има целодневни занимания за деца, включващи срещи с автори и илюстратори, премиери на книги, творчески работилници, улични спектакли и много усмивки за малки и големи с участието на доброволците на фестивала. Пет години по-късно Литературният фестивал Пловдив чете ще бъде отново домакин на Националната среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“, организирана от Фондация „Детски книги“. Ще гостуват деца и младежи от различни краища на България, за да се срещнат с творците, които харесват и чиито книги четат. В срещите ще участват Петя Кокудева, Василена Спасова, Мария Донева, Радостина Николова, Стефана Аргирова, Боян Йорданов – Босилек, Панайот Стефанов, Цвета Брестничка, Стефи и Стан, Райна Димитрова от фондация „Артерия“, Гергана Димитрова и Валентина Стоева.

Междувременно ще върви и богата културна програма, включваща събития с гости за всички възрасти с чуждестранните автори Крис Клийв (Великобритания) със специалното участие на Иво Иванов и Камен Алипиев - Кедъра на 12 юни и Силва Фишерова (Чехия) по покана на Чешки център София на 19 юни, както и с българските писатели - Стефан Цанев, Йордан Велчев, Борис Минков, Галин Никифоров, Албена Тодорова, Владислав Христов, Лора Динкова, Юлия Годумова, Петър Краевски, Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Иванов, Светослав Тодоров, Стефан Икога, Иван Брегов, Михаил Стоянов, Катя Димитрова и Мартин Кръстев, Нинко Кирилов, Маламир Николов, Анастасия Стоева, Анна Лазарова и Георги Гаврилов. Гости на фестивала ще бъдат и група „Насаме“.

Със социално ангажирани теми и събития, в рамките на фестивала, се включват фондация EMPROVE, която представя проекта „Мога сама“ с насоки за работа с жени, пострадали от домашно насилие (10 юни), и с ВКБООН с две събития с темата за бежанците (15 юни) с участието на Здравка Евтимова и Петя Кокудева. По инициатива на Френския институт, в програмата на фестивала, ще се проведе събитието, озаглавено „Изправени пред войната - Европейски диалози“ (14 юни) с гости Георги Господинов, Матиас Енар, Томаш Рожицки, Фредерик Мартел, Мари Врина-Николов, Мария Касимова-Моасе, Игор Щикс и Лена Може. 

Входът за всички културни събития в програмата на „Пловдив чете“ е свободен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40