Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна ситуация с високи води на река Въча край Кричим

Сигнал за внезапно повишаване на нивото на р. Въча е постъпил от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" в община Кричим в 17 часа и 10 минути днес. 
Той касае високи води след град Кричим до село Куртово Конаре, община Стамболийски. 
Сигналът е постъпил на зеления телефон и в него се твърди, че е имало опасност за живота на рибари, които са били в реката. 
С писмото от Басейнова дирекция задължават кмета на община Кричим да предприеме своевременни мерки за превантивна защита и за уведомяване на населението за взможността за внезапно повишаване на нивото на река Въча. 
„Уведомявам населението на Кричим и това по поречието на река Въча за опасността от високите води чрез електронните и социални медии“, заяви кметът на община Кричим Атанас Калчев. 
Той обаче е озадачен от писмото на Басейнова дирекция, което пристига в края на работния ден в петък преди почивните дни и вменява ангажименти на кмета, които не са от неговите компетенции.
„НЕК, след като предприемат изпускания, каквато е била практиката до момента, е трябвало да уведомят съответните кметове на общини за графика, по който ще случва изпускането и съответните часови диапазони на високи води“, каза още Атанас Калчев. 
Кметът на община Кричим призова отговорните държавни институции също да вземат отношение по темата за безконтролното изпускане на води. 
„Припомням на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" и другите институции, че кметът на Кричим не управлява НЕК, изпускането и преработването на вода и графиците за изпускане на води. Всичко това се контролира по закон от Министерството на околната среда и водите.“, каза още кметът на Кричим Атанас Калчев. 
Информация за водните стоежи и количества в р. Въча, преди гр. Кричим е публично достъпна на интернет страницата https://plovdiv.meteo.bg/krichim/ и данните от нея осигуряват обществен достъп до реално ежечасно водно количество в коритото на р. Въча, като сыщата се обновява на всеки час.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

Отличиха най - добрите хора в Пловдив

"Добрите дела, които всеки ден виждаме край нас, трябва да бъдат показвани и споделяни. Това дава добрата новина, положителния отзвук от деня и примера, който трябва да следваме. От това се случват само положителни за нас неща ." Това каза кметът на Пловдив Костадин Димитров в началото на церемонията по награждаването на кампанията „Пловдив - град..

публикувано на 02.07.24 в 11:22

57-годишен шофьор е в болница след катастрофа в Асеновград

Катастрофа затруднява движението на изхода на Асеновград в посока Поповица, съобщават от МВР в Пловдвив. Пътният инцидент е станал на ул. „Цар Иван Асен II", а сигналът е получен около 8 ч. тази сутрин.  По неизяснена все още причина лек автомобил „Опел“ с 57-годишен мъж зад волана навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно в лек..

публикувано на 02.07.24 в 09:55

Отличават най - добрите хора в Пловдив

Кметът Костадин Димитров ще отличи добрите хора от тазгодишното издание на кампанията „Пловдив – град на доброто“.  Номинациите са в четири категории - образователна дейност, социална дейност, градско развитие и добротворчество.  Инициативата се провежа за 14-ти път и се организира от  Асоциацията на хората с редки болести, Професионалната гимназия..

публикувано на 02.07.24 в 08:35

Празник на Чудотворната Бачковска икона

В Бачковския манастир ще бъде отслужена архиерейска богослужба в чест на празника на Чудотворната Бачковска икона на пресвета Богородица. В съборния храм на манастира литургята ще отслужи игуменът на обителта епископ Сионий. На 2 юли църквата чества празника Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна. Денят е празник на..

обновено на 02.07.24 в 08:26