Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За победата на ГЕРБ са виновни ПП-ДБ

За победата на ГЕРБ най-вече е виновна коалицията Продължаваме промяната - Демократична България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив лидерът на БСП за Пловдив град Иван Петков - Бебето. 

"Още след изборите миналата година, когато направиха кабинет с ГЕРБ, СДС и ДПС ги предупреждавахме, че ще се случи такова нещо. Очаквам след крайните резултати ПП-ДБ да са на четвърто място, а ДПС да са на второ", прогнозира той.

Петков изрази надежда, че социалистическата партия ще запази мандатите си и дори ще ги увеличи. Той посочи, че избирателната активност е тревожно ниска - малко под 30% при малко над 40% миналата година. По думите му това е пагубно за парламентаризма. 

Според него БСП е единствената лява алтернатива и единствената партия, която представлява левите хора в България. Но създадените за тези избори политически организации от бивши лидери в социалистическата партия, са допринесли не за своя успех, а за това социалистите да загубят проценти. 

"Надявам се по време на това Народно събрание да има консолидация на лявото", подчерта Петков. Той коментира, че с тези резултати от изборите, няма да може да се състави кабинет само с ДПС. По думите му, ако БСП бъде поканена да подкрепи един бъдещ кабинет, това трябва да е решение на колективния орган на партията. 

Иван Петков прогнозира, че социалистите може да имат двама евродепутати. Той отказа коментар за кандидатурата на Елена Йончева за Европарламента от ДПС, но посочи, че ако движението има трима евродепутати, тя ще влезе. 

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09