Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив ГЕРБ нямаше алтернатива

"Ерозията на гласовете на ПП-ДБ в национален мащаб и в Пловдив не е изненада, но прави впечатление, че и гласовете на ГЕРБ в Пловдив са по-малко от тези, в  предишните избори. Някой ще го брои за победа, друг - за отстъпление, но в крайна сметка, има победител в Пловдив и това е ГЕРБ. Това се очакваше, нямаше друга алтернатива, която можеше да застраши господството на ГЕРБ в Пловдив в този момент, така че резултатът е закономерен". Това заяви журналистът Любомир Минчев.

На въпрос дали това е резултат от "стягане на редиците" от страна на новото ръковоство, Минчев подчерта, че структурите тепърва трябва да направят анализ защо има отстъпление  в подкрепата - дали това се дължи на новото ръковоство или структурата на ГЕРБ не е толкова единна, както и че в подготовката на изборите не са участвали известни досега знакови лица.

"Въпросът е обаче дали структурата  на ГЕРБ ще направи точния си анализ и да установи дали това са възможностите или е имало и по-големи възможности от този резултат". 

За "Възраждане" изненада няма, подчерта Минчев. 

"Те поддържат добрия си резултат от предишните избори. Въпросът с "Величие" обаче е по-особен. Ако видим социологическите сондажи, е интересно, защо  те са "изтървали" "Величие". И ако продължим нататък към още едни предсрочни избори, опасността от появата на нов вариант на "Възраждане", какъвто е "Величие", се увеличава. Можем да видим още два три такива субекта сред партиите, които са на границата, като "Меч" например, което ще маргинализира самата "Възраждане".

По думите на Минчев,  за ДПС в Пловдив, които са на седма позиция, вече са  минали годините, в които партията е имала добър вот, защото избирателите им са били единни. 

"Важно е да анализираме ситуацията защо ДПС имат такъв добър резултат, въпреки че и те намаляват подкрепата си. Прави впечатление, че всички останали партии правят кампаниите си в шатри, докато ДПС ги прави -  на улиците. Това е като да смениш треньор на отбор, който леко е закъсал. Има няколко фактора за добрия резултат на ДПС, а тук електоратът на ДПС не е съвсем в Пловдив, и от друга страна, е леко разединен".

Интервю - звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08