Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При ниското доверие и победителите трудно управляват

Димитър Аврамов
Снимка: БГНЕС

"Изборите са легитимни. Легитимността като политическо понятие означава, че изборите са направени съгласно закона и съгласно обществените нрави. В унисон с двете, тоест от тази гледна точка всичко е наред в България. Хората са гласували, гласували са тези, които искат. И дотук свършва нормалното и започват парадоксите", каза в програма "Точно днес" политолоът Димитър Аврамов.

Според него първият парадокс е, че направихме за пореден път избори с един изборен закон, при който гласуването е задължително.

"Всички в изборната нощ "ореваха" света, че избирателната активност е ниска при законодателство, което казва, че изборите са задължителни. Тоест всички хора, които не са гласували, значи са нарушили закона. Представете си каква социална, законодателна и политическа реалност създават политическите лидери. След като политическите лидери създават такава реалност защо изборите да са ни интересни?Българската икономика е в добро състояние. Разбира се, има ключови сфери на дейност, в които има много неща за подобряване. Доходите в различните сфери не са толкова високи, колкото хората имат нужда. Но в българската икономика криза няма по всякакви показатели. Животът си върви. Защо да има интерес към изборите, когато има едни скучни политици, които не ни казват нищо смислено. Няма политическо лидерство, което да вдъхновява  хората, което да им звучи интересно", обясни политологът. 

По думите му в тази ситуация може да говорим за ниско доверие, а когато доверието е ниско към политическата система се получава една обща изнервеност, защото дори и тези, които печелят разбират, че не могат да управляват с ниско доверие.

Той е категоричен, че това е основният проблем от днес нататък - че формално победилата политическа сила печели много убедително спрямо втората, но всъщност всички са загубили избиратели, доверието е по-ниско и с по-ниско доверие се управлява все по-трудно.

Аврамов коментира, че не бива се отхвърля възможността за съставяне на трайно управление на страната.

"Големият проблем е, че няма нищо ново в политическото лидерство. От друга страна партията победител на изборите - ГЕРБ и нейният лидер Борисов очевидно са успяли да съхранят в най-голяма степен доверието на собствените си избиратели. ДПС правят това, което са правили винаги - изпълват до максимум вота на българските граждани от турски произход, добавят и гласове и се опитват да разширяват изборното си присъствие. Въпросът е какво се случва от тук нататък в ДПС, защото ДПС има вече лидер с българско име.Това в нашия свят, изтъкан от предрасъдъци има значение.Тоест ДПС със сигурност трябва да участва в управлението, защото неговият политически актив няма да е доволен. ДПС със сигурност трябва да играе водеща роля във властта, иначе неговият нов  лидер ще има проблеми", смята експертът.

Според него в управлението като трета  политическа формация ще бъде тази, която ще позволи на ГЕРБ и ДПС да си назначат регулаторите, да не и се чува гласа и да изпълнява, каквото кажат тези две политически сили. 

На въпрос как ще коментира изборните резултати на ПП-ДБ Аврамов посочи, че в политиката има лична отгворност и част от лидерите трябва да дадат отговори на избиратели си за неадекватната си политика и предизборна кампания.

Той допълни, че ГЕРБ има ясен мандат да състави правителство и има ясната отговорност да предложат формула.

"Тоест на ГЕРБ хич не им е лесно, ще трябва се съобразявт с ДПС и да намерят още един партньор. Не може да се говори за нови избори", категоричен е политологът.

Според него изходът е да се състави правителство и да се даде шанс то да направи смислени неща.

Той смята, че при ниска степен на доверие, колкото по-малко хора гласуват, толкова повече изключения ще се случват в политика. Влизането на партия "Величие" е изключение, което се дължи на ниската избирателна активност към момента.

" Ако в постмодерна епоха, когато се говори за софтуерна автоматизация, гогато има изкуствен интелект - реален. Ако в тази ситуаци в политическия ни речник се ползват думи като лъч, меч, копие, стрела, величие, значи сме нация, която гледа в миналото. Това не е добре".

Интервюто с Димитър Аврамов е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14