Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

Снимка: Булфото архив

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен какъвто и да е кабинет". Това заяви в програма "Ден след ден" политологът Ружа Смилова, която коментира изборните резултати.

По думите и ГЕРБ, които макар да печелят изборите като първа сила за 4 път от последните три години, всъщност намаляват своя дял  и ще получат 66 мандата.

"ПП-ДБ много рязко намаляват своето присъствие в следващия парламент. От 63 сега падат на 41, което прави общо едва 107 гласа. Още повече, че основният въпрос, който ни вълнува  е доколко ще е възможно формирането на стабилен кабинет. Струвами се, че това е много малко вероятно да се случи на база на някаква политическа договореност, на база на някакъв политически кабинет.  По-вероятно е да видим експертно управление и вече започнаха да се уговарят подобни варианти, макар и да не сме чули основните политически сили, които вероятно чакат окончателните резултати преди да направят своите официални изказвания", добави политологът.

Според нея основната изненада на изборите е появата на ПП "Величие", което е резултат на ниската избирателна активност.

Смилова смята, че кабинет ще може да се сформира най-малко от три политически сили.

Според нея ниската избирателна активност се дължи не само на умората у хората, но и на негативната кампания от страна на партиите и липсата на визия за бъдещето на страната.

По думите и ГЕРБ и ДПС е много вероятно да направят опит да сформират  кабинет. Няма да видим обаче политически кабинет, по-скоро експертен кабинет, който надали ще продължи дълго, но ще се направи опит за съставянето му.

Интервюто е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33