Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протоколите от вота отиват в ЦИК за повторна проверка

| обновено на 11.06.24 в 09:09

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка.

След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и окончателните резултати от гласуването за национален парламент. 

В петък ще станат ясни имената на 17-те български евродепутати, в неделя - 16-и юни, ще бъде обявен и поименният състав на новото 50-о Народно събрание. То ще бъде сформирано от 7 политически формации.

При обработени 100% секционни протоколи ГЕРБ-СДС печели вота с 24,7%. Втори са ДПС със 17,07 на сто, следвани от ПП-ДБ с 14,33%.

След тях се нареждат "Възраждане" – 13,78%, БСП - 7,06%, "Има такъв народ" – 5,96% и "Величие" - 4,65 на сто.

Междувременно при 100 процента обработени протоколи, в област Пазарджик коалицията ГЕРБ-СДС запази първото си място, като в последните часове увеличи резултата си до над 29 процента. На второ място е ДПС с рекордните за региона 20.36 процента. Коалицията ПП-ДБ се срина до 8,88 процента , което и отреди четвъртото място.

 Според окончателните резултати партия „Възраждане „ е на трета позиция с малко под 13 процента. Заради силният наказателен вот в Пазарджик , ПП-ДБ достигна нивото на БСП в региона, с която си поделят четвъртото и петото място с минимална разлика между тях. Социалистите събраха 8,30 процента от вота на избирателите. 

ИТН потвърди резултата си от предишния парламентарен вот с малко под 5 процента. Партия „Величие“ не успя да мине четирипроцентовата бариера , с което жителите на Пазарджик потвърдиха, че трудно се доверяват на нови политически проекти. 

Резултатите за Европейския парламент повтарят тези за Народното събрание, което показва, че избирателите са подкрепили фаворитите си и в двата вота.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 06:33

Променят маршрута на №37 в Пловдив

Променят от днес маршрута на линия №37 от градския транспорт в Пловдив , съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е в промяната в организацията на движение по ул. „Даме Груев“, която поема част от трафика след затварянето на Бетонния мост. За да се избегне завоят на автобусите към и от ул. „Охрид“, те..

публикувано на 18.06.24 в 06:33

Земен трус бе усетен в Пловдив

Средно по сила земетресение бе усетено в Пловдив около 20,20 часа тази вечер.  Трусът е бил със сила 4,3 по Рихтер, съобщава на интернет страницата си Националният институт по геофизика към БАН. Епицентърът е бил между Пловдив и Асеновград на дълбочина 5 км. Няма данни за пострадали и разрушения.

публикувано на 17.06.24 в 20:48

Тежък трафик заради затворения Бетонен мост и възстановеното жп движение през града

В първия ден от работната седмица трафикът в Пловдив стана още по-тежък и объркан заради затварянето на Бетонния мост в събота. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ увеличиха времетраенето на светофарите на най-натовареното кръстовище – на Сточна гара, съобщи директорът на предприятието Георги Стоилов...

обновено на 17.06.24 в 17:11

Седем души са задържани за трафик на мигранти през Пловдив

Седем души са задържани за трафик на нелеаглни мигранти от Афганистан през нашата страна.  Чужденците са превозвани от българо-турската до българо-сръбската граница. 30-годишна българка от афганистански произход, двама сръбски граждани - на 22 и 23 години, и други четирима български граждани - двама 40-годишни, един на 35 и друг на 43 години -..

обновено на 17.06.24 в 17:09