Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Георги Тахов откри жътвата в пловдивското село Златитрап

Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно е очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край пловдивското село Златитрап, където даде началото на тазгодишната жътвена кампания. 

Хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен.

Министърът уточни, че тази година ще бъдат ожънати близо 11 милиона декара с пшеница и 1,6 милиона декара с ечемик. Очаква се прогнозното произовдство от реколта 2024-та да е между 6,1 и 6,3 милиона тона за пшеница и над 800 хиляди тона за ечемик. 

Имаме основания да смятаме, че качеството на зърнената реколта ще е много добро, отбеляза министър Тахов. Той каза още, че складовете за съхранение на зърно са свободни на 80%, затова не трябва да има притеснения за прибирането и съхранението на реколтата.

След две седмици в Брюксел ще заседават земеделските министри от общността и тогава се очакват решения по въпроса за квотите в земеделите, коментира Георги Тахов. 

Зърнопроизводството е един от най-стабилните сектори, които допринасят за принадената стойност на националната ни икономика, а българските зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави, отбеляза министър Тахов. Той изрази надежда да се запазят квотите, но уточни, че този въпрос ще получи решение на среща на земеделските министри от ЕС след две седмици в брюксел, в която ще участва и той.


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Няма данни за щети и пострадали след земетресението в Пловдивско

Няма данни за материални щети и пострадали след снощното земетресение, което бе регистрирано в района на Пловдив и Асеновград със степен 4,3 по Рихтер. „ Всички го усетихме земетресението, беше силно, леко страшно. Правя обход на селото и разговарям с жителите. Никой не споменава за щети или за пострадали “ – заяви кметът на пловдивското село..

публикувано на 18.06.24 в 09:15

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 06:33

Променят маршрута на №37 в Пловдив

Променят от днес маршрута на линия №37 от градския транспорт в Пловдив , съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е в промяната в организацията на движение по ул. „Даме Груев“, която поема част от трафика след затварянето на Бетонния мост. За да се избегне завоят на автобусите към и от ул. „Охрид“, те..

публикувано на 18.06.24 в 06:33

Земен трус бе усетен в Пловдив

Средно по сила земетресение бе усетено в Пловдив около 20,20 часа тази вечер.  Трусът е бил със сила 4,3 по Рихтер, съобщава на интернет страницата си Националният институт по геофизика към БАН. Епицентърът е бил между Пловдив и Асеновград на дълбочина 5 км. Няма данни за пострадали и разрушения.

публикувано на 17.06.24 в 20:48

Тежък трафик заради затворения Бетонен мост и възстановеното жп движение през града

В първия ден от работната седмица трафикът в Пловдив стана още по-тежък и объркан заради затварянето на Бетонния мост в събота. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ увеличиха времетраенето на светофарите на най-натовареното кръстовище – на Сточна гара, съобщи директорът на предприятието Георги Стоилов...

обновено на 17.06.24 в 17:11