Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Георги Тахов откри жътвата в пловдивското село Златитрап

Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно е очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край пловдивското село Златитрап, където даде началото на тазгодишната жътвена кампания. 

Хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен.

Министърът уточни, че тази година ще бъдат ожънати близо 11 милиона декара с пшеница и 1,6 милиона декара с ечемик. Очаква се прогнозното произовдство от реколта 2024-та да е между 6,1 и 6,3 милиона тона за пшеница и над 800 хиляди тона за ечемик. 

Имаме основания да смятаме, че качеството на зърнената реколта ще е много добро, отбеляза министър Тахов. Той каза още, че складовете за съхранение на зърно са свободни на 80%, затова не трябва да има притеснения за прибирането и съхранението на реколтата.

След две седмици в Брюксел ще заседават земеделските министри от общността и тогава се очакват решения по въпроса за квотите в земеделите, коментира Георги Тахов. 

Зърнопроизводството е един от най-стабилните сектори, които допринасят за принадената стойност на националната ни икономика, а българските зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави, отбеляза министър Тахов. Той изрази надежда да се запазят квотите, но уточни, че този въпрос ще получи решение на среща на земеделските министри от ЕС след две седмици в брюксел, в която ще участва и той.


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за тоталното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29

Верижна катастрофа затапи за час движението на Скобелева майка

Верижната катастрофа затрудни движението в участъка между пътен възел Скобелева майка и разклона за село Скутаре.  Сигналът беше получен около 12.15 ч.,  когато последователно са се ударили 3 автомобила. При сблъсъка няма пострадали.  Докато полаите обработваха мастопроишествието на около 100 метра е възникнала друга катастрофа. Ударили са се две..

обновено на 22.07.24 в 13:02

Задържаха причинителя на пожара в Столипиново, изпепелил 7 постройки

Районната прокуратура в Пловдив привлече 33-годишен мъж като обвиняем за причиняването на пожара в кв. "Изгрев" от петък, в който изгоряха седем къщи.  На 19 юли следобед  той подпалил нерегламентирано сметище, докато горил стари кабели за извличане на вторични суровини.  Пожар лумна до къщи в „Столипиново“ Голямата жега и силният вятър обаче..

публикувано на 22.07.24 в 13:01