Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Злато" води разговор за ценностите

Крис Клийв – един от най-мощните, важни и психологически проникновени романисти на своето време пристига в Пловдив, за да участва в ХХ-то издание  на литературния фестивал „Пловдив чете“. Той е автор на романите "Възпламеняване", „Другата ръка“, „На смелите се прощава“, и трите преведени на български език и превърнали се в истински литературнин явления. Преведени са на 30 езика и са адаптирани за кино и театър по целия свят. Извън писането Крис Клийв работи по темата за бежанците, образованието, психологията.

Сега Крис Клийв представя и поредната си книга „Злато“, написана още през 2010 г., но появила се на книжния пазар в превод на Невена Дишлиева, превела и предишните му романи на български език. 

Невена Дишлиева  е носител на  специалната награда за превод на художествена литература от английски език "Кръстан Дянков" за "Творците на памет" от Джефри Мур. На 12 юни сцената на Plovdiv STAGE PARK на Младежкия хълм събира автора, преводач и издател за разговор с пловдивчани в рамките на ХХ-то издание на литературния фестивал. от 19.30 ч. 

Интервю - звуковия Файл: 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Литературно четене и дискусия с чешката поетеса Силва Фишерова

Чешката поетеса, белетристка и класическа филоложка Силва Фишерова гостува на Пловдив чете 2024 със съдействието на Чешкия център и с подкрепата на Чешкия литературен център и Моравската библиотека в Бърно. Литературно четене и дискусия ще е с участието на проф. Жоржета Чолакова и преводачката Нина Тодорова. Срещата е от 18 часа в Би Боп..

публикувано на 19.06.24 в 05:47

Николай Панайотов представя изложбата "Алафранга" в Пловдив

Художникът Николай Панайотов  представя най-новата си изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.   Тя се нарича „Алафранга“ и съдържа експресивни живописни платна от последните творчески години на художника, както и провокативни 3D скулптурни инсталации, представящи различен и съвременен аспект на тема алафранга.  Базирайки се на..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

Белгийският пианист Верстапен свири на Античния театър

Тази вечер на Античния театър ще се състои концерт на световноизвестния белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен и гости Нина Николина, Любо Киров, „Магическите гласове“, Калин Вельов – перкусии и Дамян Йорданов – кавал, народен хор при Музикалното училище „Добрин Петков“ и спортен клуб по художествена гимнастика „Тракия“. Събитието..

публикувано на 18.06.24 в 06:25

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53