Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова зала за интерактивно обучение има ПУ " П. Хилендарски"

Нова зала за интерактивно обучение на студенти и преподаватели откриха в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя е част от Университетския център за иновативни образователни технологии. На откриването присъства и служебният министър на образованието и науката проф. Д-р Галин Цоков. 

Залата ще бъде използвана за обучения. Такъв тип обучение например е как да се използва изкуственият интелект в образованието. Ще се развиват и дигиталните компетентности.  Проф. Румяна Такова, ръководител на проекта обясни, че курсът продължава два дни и добави:

Те се запознават след това започват да тренират. След време ако имат нужда от подкрепа, отново се провеждат курсове. Курсовете се провеждат в малки групи, защото всеки застава на компютъра и работи с подкрепата и под контрола на работодателя

В нея ще могат да се обучават по 3 групи всеки ден. Във всяка от групите ще има до 30 студенти. Освен това лекторите на курсовете ще поставят акцент и върху промяната на академичния стил на обучение, както и върху наблягане на практическите дейности. Залата е оборудвана с мултимедия и съвременни компютри. Финансирана е по програма на образователнто министерство и е на стойност 30 000 лв. Служебният министър проф. Галин Цоков подчерта, че тази зала е част от Центъра за иновативни образователни технологии. 

Смисълът на проекта е насочване на обучението и квалификацията към изграждане на компететности във смесена среда, включително и чрез виртуален микс на реална среда в училище, в университета и виртуална среда в училище, реална в университета.

До момента по програмата за повишаване компетентностите на университетските преподаватели, които обучават педагози, са проведени обучения на 211 академични преподаватели.

Служебният министър проф. Галин Цоков коментира, че на този етам не е мислил дали би останал на поста си в редовно правителство, ако бъде поканен. Припомням, че преди да стане служебен министър на образованието той заемаше същия пост в кабинета Денков. Добави още, че той и екипът му са фокусирани върху успешното приключване на Националното външно оценяване. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Продължава делото срещу бившия кмет Ральо Ралев

С разпити на свидетели и вещи лица в Окръжния съд следобед продължава делото срещу бившия кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев и двамата негови помагачи.  С тогавашната служителка на кметството Даниела Вълова и бизнесмена Иван Делевски поискали 60 хиляди лв. от строителен предприемач за издаване на разрешително за строеж. Обвинението сочи..

публикувано на 19.06.24 в 08:37

Близо 6000 седмокласници се явяват на НВО по БЕЛ днес

5699 седмокласници от Пловдив и областта  се явиха на национално външно оценяване, това сочат данните на Регионалното управление на образованието. Изпитът по български език и литература е днес, а по математика – на 21 юни. Началото е в 9 часа.  На изпита не са се явили 238 ученици.  В ОУ "Гео Милев" - Пловдив липсваха заявени 3 изпитни..

обновено на 19.06.24 в 07:56

Жители на "Западен" протестират заради паркинг на болница "Пълмед"

Жители на пловдивския район „Западен“ излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  Хората изтъкват, че затрудненията с паркирането водят до непрекъснати разправии между съседи, а трафикът е все по-затруднен. Те припомнят, че се предвижда и разширение на Пещерско шосе.  В протеста ще се..

публикувано на 19.06.24 в 06:31

В Пазарджик започва делото срещу убиеца на 21-годишния Ангел

В Пазарджик започва делото срещу 19-годишния Никола Райчев, който миналата година уби 21-годишния Ангел Здравков заради момиче.  Случаят предизвика серия от протести с искане за най-строго наказание за извършителя на тежкото престъпление.  Убийството бе извършено през септември миналата година посред бял ден, пред погледа на много свидетели...

публикувано на 19.06.24 в 06:27

Протест в Доспат поиска оставката на кмета Елин Радев

Протест и автошествие на жителите в Доспат се проведоха тази сутрин. Жители на родопския град се обявиха срещу управлението на кмета Елин Радев, който според тях предприема незаконно и избирателно събаряне на постройки в зоната на града.  Протестиращите поискаха оставката на кмета, намеса от страна на държавата и на политическите партии, които да..

публикувано на 19.06.24 в 06:16