Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова зала за интерактивно обучение има ПУ " П. Хилендарски"

Нова зала за интерактивно обучение на студенти и преподаватели откриха в Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя е част от Университетския център за иновативни образователни технологии. На откриването присъства и служебният министър на образованието и науката проф. Д-р Галин Цоков. 

Залата ще бъде използвана за обучения. Такъв тип обучение например е как да се използва изкуственият интелект в образованието. Ще се развиват и дигиталните компетентности.  Проф. Румяна Такова, ръководител на проекта обясни, че курсът продължава два дни и добави:

Те се запознават след това започват да тренират. След време ако имат нужда от подкрепа, отново се провеждат курсове. Курсовете се провеждат в малки групи, защото всеки застава на компютъра и работи с подкрепата и под контрола на работодателя

В нея ще могат да се обучават по 3 групи всеки ден. Във всяка от групите ще има до 30 студенти. Освен това лекторите на курсовете ще поставят акцент и върху промяната на академичния стил на обучение, както и върху наблягане на практическите дейности. Залата е оборудвана с мултимедия и съвременни компютри. Финансирана е по програма на образователнто министерство и е на стойност 30 000 лв. Служебният министър проф. Галин Цоков подчерта, че тази зала е част от Центъра за иновативни образователни технологии. 

Смисълът на проекта е насочване на обучението и квалификацията към изграждане на компететности във смесена среда, включително и чрез виртуален микс на реална среда в училище, в университета и виртуална среда в училище, реална в университета.

До момента по програмата за повишаване компетентностите на университетските преподаватели, които обучават педагози, са проведени обучения на 211 академични преподаватели.

Служебният министър проф. Галин Цоков коментира, че на този етам не е мислил дали би останал на поста си в редовно правителство, ако бъде поканен. Припомням, че преди да стане служебен министър на образованието той заемаше същия пост в кабинета Денков. Добави още, че той и екипът му са фокусирани върху успешното приключване на Националното външно оценяване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Общинският инспекторат глобява заведения в „Капана“

Изненадваща проверка извършиха 4 екипа на пловдивския общински инспекторат в квартал „Капана“ снощи. Проверени са били 16 питейни заведения като в 7 от тях са установени нередности, за които са съставени констативни протоколи. В останалите обекти не са открити нарушения, а 2 от тях са били затворени. Повечето нередности са свързани с разполагане на..

публикувано на 26.07.24 в 14:31

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се връща у дома

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през  ноември  миналата година. Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в зала трезор в Исторически музей в Панагюрище. Тя..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Авариен ремонт спира за ден трафика по част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ в неделя, 28 юли, се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в..

публикувано на 26.07.24 в 11:12

Влаковете от Елин Пелин са насочени през Карлово

Преустановено е движението на влаковете в района на гара Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Причината е пожара в склад за фойерверки край Елин Пелин. Влаковете по направление Бургас-София и София-Пловдив-Варна се пренасочват през Карлово  Пътниците, пътуващи във влакове от Пловдив и Вакарел до Искър, и от Искър до Септември, ще бъдат..

обновено на 26.07.24 в 10:35

Кметът Костадин Димитров желае успех на пловдивските олимпийци

Кметът Костадин Димитров към пловдивските олимпийци: Вие сте пример и гордост за нашия град! В навечерието на предстоящите Олимпийски игри в Париж кметът на Пловдив Костадин Димитров отправи специално обръщение към пловдивските представители на най-големия спортен форум в света.  Това са:   Кирил Кирилов – стрелба, Пламена Миткова – лека..

публикувано на 26.07.24 в 10:35