Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еко филма „ИзЧисти планини” представят в Пловдив

| обновено на 11.06.24 в 15:31 | Интервю

След 25 години високопланински почиствания, във всички национални паркове, доброволен труд и много създадени приятелства, сдружение „За Земята“ отбелязва годишнината с прожекцията на филма „ИзЧисти планини”. Лентата ще бъде представена в Пловдив на 17 юни, от 19 часа, в Lucky Дом на киното, с вход свободен.

Филмът е с продължителност 20 минути, след което ще има разговор и дискусия с публиката за планината, и опазването на природата, както и срещи с доброволците в почистванията. Сдружение „За Земята“ ще разкаже и за бъдещите си планове, и инициативи. 

„Името на филма е игра на думи. От една страна, че ние обичаме да ходим на планина, която е чиста. От друга страна да приканим хората, също да пазят планината чиста, а защо не и да я почистват, когато има нужда. От 1999 година насам, всяка година, група доброволци, 50-60 човека и повече, се качваме в планината и за няколко дни, седмица, чистим около хижите. Досега сме свалили 120 тона отпадъци, от най-високите и едни от най-красивите части на България. Идеята на филма е да остане за поколенията всичко онова, което сме правили, да го запечатаме и да напомним на хората, че е много важно да пазим планините ни чисти, да покажем и цялостната атмосфера по време на самите почиствания, какво правим. 

Интересното е, че част от доброволците в почистванията сега, не са били родени през 1999 година така, че има приемственост и мисля, че това е най-важното. Много често се случва хора, които са участвали в наши почиствания, след това да организират свои кампании, което е хубаво. След прожекцията ще си поговорим и за това, как филмът да се разпространи още и да стигне до възможно повече хора. Той е кратък, може да се пуска и на учениците в училище. Този филм отключва много емоции и хора, които не се идвали на почистванията искаха да го видят и впоследствие да се включат в наши почиствания “, разказва Данита Заричинова, от сдружение „За Земята“.

Филмът е създаден от доброволците Ясмина Иванова и Екатерина Ангелова. Те са не само доброволци по време на самите почиствания, но и част от организационния екип на почистванията. Голяма част от филма е заснета в природен парк „Беласица“, където беше миналогодишното почистване. Има кадри и от архива на сдружение „За Земята“, интервюта с много от участниците в почистванията, както и с едни от първите доброволци в акциите по почистване на планините.

До момента, „ИзЧисти планини”, беше представен в Петрич. На 3-ти юли, филмът ще гостува в Благоевград. Следва Синеморец на 5-ти юли и в Приморско на 6-и юли. След това, „ИзЧисти планини“ ще гостува на "Узана поляна фест", над Габрово. Предстои гостуване и във Варна.

„Отворени сме за още покани и много се надяваме да се включим, и в планинарски фестивали през ноември и декември, и да привлечем още хора към каузата ни за по-чисти планини“, казва още Данита Заричинова.

Тя е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Безупречно начало за Григор Димитров в сезона на трева

Григор Димитров започна с убедителна победа участието си в сезона на тревни кортове. В среща от първия кръг на АТР 500 турнира в Куинс Клъб, Лондон, най-добрият български тенисист се наложи с 2:0 сета над Адриан Манарино (Франция), в отделните части 6:1, 6:2. Срещата продължи само 63 минути. Това е шеста победа от шест мача за Димитров срещу Манарино. От..

публикувано на 17.06.24 в 17:59

Ясни са евентуалните съперници на Ботев в евротурнирите

УЕФА обяви подробности за предстоящия жребий за първия квалификационен кръг на Лига Европа . Жребият ще се състои утре (вторник) от 16:00 часа в Нион, Швейцария. Ботев (Пловдив) ще е сред непоставените отбори, като "канарчетата" ще срещнат някой измежду Шериф Тираспол, Марибор, Тобол, Висла Краков, Пафос и Пакши. Мачовете ще се играят на 11 юли и 18..

публикувано на 17.06.24 в 17:58

Любослав Пенев бе представен като старши треньор на Локомотив

Любослав Пенев бе официално представен като старши треньор на Локомотив! Това се случи днес на специална пресконференция преди първата тренировка на тима. Той бе представен от спортния директор Илко Пиргов, който му пожелава много успехи начело на отбора. Любослав Пенев е роден на 31 август 1966 година в Добрич. В кариерата си като наставник е бил..

публикувано на 17.06.24 в 17:55

Марина Иванова за психологията на човека и лисицата

Марина Иванова е дипломиран психолог, член на Дружеството на психолозите в България. Зад гърба си има курсове по „Психологическо консултиране“, „Мотивационно интервю“, както и завършен тренинг с ОХ карти и Арт терапия. Едно от най-важните неща в нейния живот е споделянето.  Чрез споделяне на своите таланти и емоции, тя иска да бъде..

обновено на 17.06.24 в 17:08
Анка Узунова

Анка Узунова - носителката на бронз от Москва 1980

Легендата Анка Узунова е родена на 12.01.1955 г. в благоевградското село Копривлен Тя  е в състава на националния отбор на България, извоювал  бронзов медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г.одина. Първи стъпки във волейбола прави през 1968 година при треньорите Иван Батев и Кирил Недев. Състезава се за "Марица" (Пловдив) през 1970-1981 г. и..

публикувано на 17.06.24 в 15:08