Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП трудно ще сформира мнозинства, няма да има реформи

Снимка: Пресофис Петър Витанов

"Новият ЕП трудно ще сформира мнозинства, ще има паралелно второ дясно - крайно дясно мнозинство, което ще парира всеки опит за реформи на ЕК. Заради по-малкото класическо, традиционно мнозинство стойността на зелените, ако щете и на другите представители на прогресивните сили, ще бъдат много по-големи". Това коментира бившият евродепутат от БСП Петър Витанов.

Добави още, че ще се търсят същите мнозинства като в предишния ЕП, но те ще бъдат постигани трудно, тъй като броят на депутатите им се е свил. Възможните мнозинства са левите, десните, либералите и в някаква степен зелените.

По думите му няма да има ревизия на основните политики, въпреки заявките. Освен това прогнозира, че няма да бъдат правени реформи.

Според Витанов изборът, който направи Европа е бил очакван. „Традиционното противопоставяне ляво-дясно отстъпи място на геополитическото и в известна степен изборът на европейците се предопределяше от отношенията на политическите партии към войната в Украйна“, каза Витанов.

Обясни, че се наблюдава една трайна тенденция, при която европейските гласоподаватели отиват все по на дясно. Като големия победител определи Европейската народна партия.

„Тя увеличи своята тежест, увеличи и броя на представителите си. Също така крайната десница на много места демонстрира разцвет. В Германия е на втора позиция, в Австрия спечели изборите, съществува вече в почти цяла Европа. Има възможност за създаване на една голяма супер група.

Има индикации, че традиционната десница би могла да си партнира с крайната десница за формиране на определен тип мнозинства, което е нещо притеснително. Като пример за това е изолирането на Алтернатива за Германия от групата Идентичност и демокрация, което прави самата група по-приемлива, по-легитимна и готова да сътрудничи с някои десни партии.

Същевременно левицата в някаква степен губи част от своето влияние, тъй като 80% от левите депутати са от едва 5-6 държави“, обясни Витанов.

Според него вероятно традиционните мнозинства в ЕП ще се запазят. Освен това вижда индикации, че и левите биха могли да подкрепят Урсула фон дер Лайен за втори мандат при условие, че има ясни послания, разграничени от крайната десница.

Петър Витанов е категоричен, че парламентарните избори у нас са най-малко легитимните ни. Причината е, че 70% от избирателите не гласуваха. По думите му това означава, че хората са отвратени и не припознават нито една от съществуващите политически партии.

„Това е притеснително. Величие не са ясна политическа партия с бистри идеи и идеология. Това е индикация, че хората търсят по-екзотични решения и нямат вяра на традиционните политически партии. Дори Борисов, който се очакваше, че ще има по-висок резултат, има съществен спад в гласовете.

Политическите партии трябва да се притесняват, тъй като има перспектива за нова, голяма политическа партия, която би могла да обере 1 милион гласа на потенциални следващи избори“, каза Витанов.

Според него лидерите на партиите си дават сметка за това и на всяка цена ще направят опит да сформират правителство, но то би било като квазимодо и няма да спечели доверието на хората. Той очаква да има нови парламентарни избори в рамките на няколко месеца.

Представянето на БСП на националните избори Витанов определи като унижение за всички леви хора в България. Изрази надежди, че скоро левицата ще излезе от кризата.

„Може да направим съпоставка между оставката на Христо Иванов и Корнелия Нинова. Тази на Христо Иванов беше с отказ от две неща – първо депутатската банка, второ – от кандидатиране отново.

Самият факт, че Нинова три пъти избегна въпроса дали ще се кандидатира означава, че вероятно за трети път ще го направи противоуставно. Оставката й не е искренна и е театрална постановка. Мандатът й така или иначе скоро изтичаше.

Опитва се да спечели време, да тушира напрежението и  да договори участие на БСП в някакво „експертно“ правителство, да нахрани част от хората, които недоволстват срещу нея в партията и това да й помогне да бъде избрана отново“, каза Витанов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

обновено на 25.06.24 в 09:18

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28