Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нечистоплътната битка в политиката отблъсква хората

Макар и различна ситуацията след шестите извънредни избори в страната поставя все същия въпрос -  ще имаме ли правителство? А иначе, ако обобщим резултатите - двойна победа на ГЕРБ в изборите 2в1, 7 партиен Парламент у нас с новата партия "Величие", а "Възраждане" изпраща свои представители в Брюксел. И всичко това на фона на рекордна ниска избирателна активност. Темата в програма "Точно днес" коментира Дани Каназирева, бивш областен управител на Пловдив и бивш народен представител.

Според нея резултатите от изборите и ниската избирателна активност са били лесно предвидими. 

"За съжаление обаче ударихме "дъното" и подобна избирателна активност не е имало от 90-те години. Резултатите фече са факт. Ясни са победителите. Ясни са и големите губещи на тези избори, което за мен беше естествен резултат от всичко, което се случи последните две години в страната ни", смята  Каназирева.

По думите и ПП-ДБ са големите губещи в тези избори, като трябва да се отчете и големият успех на ДПС, които стигат до втора политическа сила.

"Но за  Промяната, макар че тази дума за мен вече девалвира в последните години, всъщност беше лесно прогнозируемо. Като народен представител във връзка с техните законодотелни инициативи съм наблюдавала качеството на работата им. Наблюдаваме едно огромно високомерие, едно високо самочувствие и отсреща никакакъв резултат както в законодателен план, така и на областно ниво. Казвам го със съжаление", допълни Каназирева . 

Според нея появата на новата партия "Величие" е индикация, че  хората не харесват политическия спектър, който им се предоставя и търсят нови алтернативи.

"Всичко това е в резултат на отровната политическа среда и цялото заливане с нападки и личности обиди, нечистоплътната битка в политиката, а  това отвращава хората", смята още бившият областен управител

Тя допълни, че това е била и една от причините самата тя да даде крачка назад в политиката и да изкача едно време, в което компетентността, това да знаеш какво вършиш ще са далеч по-определящи от едни изпразнени от съдържание обещания.

Каназирева смята, ниската избирателна активност се дължи на само на това, че хората са уморени от изборите, а най-вече, че са уморени от липсата на принципност в политиката.

"Ние видяхме, че когато се управлява без да има идеологическо сходство, без да има ясно разписана програма, без да има ясно разписани срокове и без да има ясни резултати, които се преследват. Когато властта е самоцел, тогава  когото в основата е само разпределянето на постове - това отблъсква избирателите", каза още Каназирева.

Тя смята, че съставянето на правителство в тази ситуация ще бъде изключително трудна и сложна задача. 

"Ако трябва да си служа с клишета, може би като всички други ще кажа - трябва да има правителство на всяка цена. Това е нормалното. Да, обаче не. При цялата тази ситуация, ако трябва да има правителство с наистина общи възгледи на солидна принципна идеологическа основа, с разписани ясни срокове, програма и решения - това ще бъде изключитетелна трудна и сложна задача. Надявам се да се намери формула, но аз съм скептична. Тепърва предстои да видим", коментира Каназирева.

Тя подчерта, че зад всеки кабинет стои политическа сила, като формулата на управление не е измислена от сега.

"Това е или еднолично, но такова управление в България вече не може да има както виждаме. А другата формула е коалиционна - с ясно разписани коалиционни споразумения,  ясни срокове, с ясна програма и излъчване на дали ще ги наречем експерти, или хора, които са подготвени и имат компетентността за един или друг пост, които да изпълняват именно тези задачи и решенията на НС. Всичко останало, което е завоалирано и звучи по-приемливо за хората, всъщност зад него прозират политически споразумения", коментира Каназирева.

Повече може да чуете от прикачения звуков файл



По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28