Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Без кръв" открива "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив на 10 септември. В рамките на десетте фестивални дни ще бъдат представени 20 спектакъла.

Пловдивският драматичен театър се включва с две премиери – „Без кръв“  от Александро Барико, режисьор Диана Добрева, драматургия на Александър Секулов  и „Елизабет или кралицата – девственица“ от Маргарита Мачева.

Сред участниците във форума са водещи театри от България, сред които софийските театрални сцени, театри от Бургас, Габрово, Благоевград, Търговище, както и неформални  театрални трупи – „Топлоцентрала“, частната театрална институция „Театро“.

Сред най-значимите театрални събития за годината ще бъде представянето на фестивалната сцена в Пловдив на националния театър на Унгария. Със свои спектакли ще се представят още и  театри от Украйна и Германия.

Театралният фестивал предлага и богата съпътстваща програма – кръгла маса, спектакъл за детска аудитория, насочен към цялото семейство, представяне на книги, уъркшоп „Зад сцената“ и неформални срещи на кафе с актьори и знакови артистични личности.

Директорът на фестивала „Сцена на кръстопът“ Росица Обрешкова бе категорична, че зрителският интерес към форума ще бъде разширен с приобщаването на гостуваща театрална публика по линия на културния туризъм. Затова и тази година продажбата на билети стартира два месеца по-рано – на 1 юли, когато билетите за спектаклите ще се продават онлайн.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09