Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна, но условна, присъда за адвокат Владимир Елдъров

2
Снимка: Снимката е илюстративна

Скандално известният пловдивски адвокат Владимир Елдъров бе осъден с изненадващо лека условна присъда за  крупни данъчни престъпления.  

В еднодневно съдебно заседание по съкратената процедура Елдъров получи 1 година условно с 3 годишен изпитателен срок.

Той се призна за виновен за това, че в  периода от 2013 г. до 2015 г в Пловдив, като местно физическо лице, макар и упражняващо професия „адвокат“, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност от 71 037,47 лева.

В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил начислен данък както върху доходите си като физическо лице, така и ДДС в общ размер от над 71 000 лв., гласи обвинението. 

Като адвокат Владимир Елдъров е специализирал  дейността си основно в уреждане по съдебен ред и по административен път - чрез застрахователни дружества, на обезщетения за пострадали при пътнотранспортни произшествия, както и на техните близки. За това той получавал адвокатски хонорари и дължал данък.

Извършената двукратна ревизия установила липсите след проверка в данъчните му  декларации и другата документация. При анализа  на данните разследващите са  прегледали всички адвокатски кочани, договори за правна защита и процесуално представителство. След цялостен преглед на събраните доказателства са  установени механизмите за умишлено укриване на данъчни приходи или доходи, формирали крупната сума. 

Владимир Елдъров прекара дълги години в наказателно преследване по различни обвинения, включително за   поръчкови кражби, грабежи, палежи и подготовка на убийство. Накрая,  през август 2022 г.  ВКС потвърди окончателната му присъда от пет и половина години затвор и той влезе зад решетките. През декември същата година, заради продължилите с години процеси и престой в ареста, Елдъров бе освободен като изтърпял наказанието си. 



По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Детето от Пловдив, пострадало на плажа в Созопол, вече е контактно

Със стабилни жизнени показатели е детето, пострадало при инцидент с машина за почистване на пясък на плажа в Созопол.  Тази сутрин с 9-годишното момче се влиза в контакт, информират от „Пирогов“.  Нощта е преминала спокойно за детето, което беше доведено по въздух от Бургас до София със самолет „Спартан“. В полета участва медицински екип на..

обновено на 04.08.24 в 09:01

"Кралски пъпеш" от градината на пловдивски фермер се разиграва на търг

За първи път у нас се разиграва търг на „крълски пъпеш“. Инициативата е на един от най-големите фермери у нас - Красимир Кумчев от Пловдив. Пъпешът е отгледан в собствената му градина и е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара...

обновено на 04.08.24 в 09:01

Балканска мотообиколка преминава през страната ни

Сръбски мотоклуб отбелязва своята 20-годишнина с балканска обиколка, която ще премине през страната ни от днес до 9 август. Очаква се групата да е от около 150 мотоциклета.  По програма те ще влязат у нас през ГКПП-Калотина към 17-18 часа днес и ще се насочат към Панчарево.  Утре към 8 часа те ще поемат от столицата и ще се отправят по..

обновено на 04.08.24 в 09:00

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

обновено на 04.08.24 в 09:00

Малко по - прохладна неделя в Пловдив

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обяд над крайните югоизточни райони и там на места ще има краткотрайни валежи, а след обяд над Североизточна България и Родопите. Ще духа умерен, до силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в  Пловдив  - около  35° ...

публикувано на 04.08.24 в 09:00