Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

Опасно е, че Румен Радев критикува парламентаризма и върви към авторитарен президентски режим

Цветанка Андреева
Снимка: БГНЕС

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство.

Според нея при този вариант лидерството на кабинета ще бъда поето от ГЕРБ, защото победата им на парламентарните избори е явна, ярка и това ги натоварва с трудната отговорност да сформират мнозинство. То е възможно да бъде съставено от първите три формации и ИТН, които биха продължили линията на управление - пълен Шенген, еврозона.

„Ако се стигне до коалиционно правителство – съставът така или иначе ще е с трима партньори или трябва да имат подкрепящо мнозинство в парламента. Ще има някакво разпределение на квоти, така че да отразява доверието, което обществото е дало. Според мен ще се стигне до подобно процентно преразпределение вътре на ведомствата, на МС. Аритметиката може да излезе и без ПП-ДБ“, коментира Андреева.

Според нея ако се стигне до по-малко вероятният вариант – експертно правителство ролята на БСП в него би била притеснителна, тъй като те имат не само различни геополитически виждания, но и за вътрешната политика, за икономическата.

Коментира още, че партиите към момента запазват мълчание, защото положението е изключително трудно и ключът към намиране на формула за съставяне на кабинет изисква редица предварителни консултации.

„Делян Пеевски може да си позволи лукса да говори първи по темата, защото той е един от победителите в тези избори – първо - излязоха на второ място, второ – гласовете им не са с тревожен, голям спад.

Румен Радев се кара с всяко едно ново НС. Традиция е да провокира с първата си реч пред парламента парламентаризма, депутатите персонално.

Мен ме притеснява нюансът, че критикува парламентаризма, а не конкретните депутати, защото неговата теза, която се лансира от говорителите му и стратезите му е да се компрометира демокрацията, парламентаризма като форма на управление и да вървим към по-концентрирана, авторитарна власт на президентски режим по източния модел на Путин“, обясни Андреева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20