Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изправени пред войната - "Европейски диалози" в Пловдив

| обновено на 14.06.24 в 08:23 | Интервю

„Европейските диалози“ са поредица от кръгли маси, които събират интелектуалци, хора на изкуството и писатели в София и Пловдив на тема „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“.

Каква европейска история споделяме? Какви са културните характеристики и политическите разкази, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев и във всички останали европейски столици? Тези въпроси изискват неотложен отговор след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

За да се намери отговор на тези въпроси, Френският институт в Париж през есента на 2023 г. постави началото на поредица от публични дискусии в Европа, озаглавени „Изправени пред войната – европейски диалози“. Програмата започна в Прага в Карловия университет, като част от ежегодния форум на Европейската среща на високо равнище в Прага и продължи във Вилнюс, Варшава и Амстердам, преди да се пренесе в София и Пловдив в България.

„Европейските диалози“ в България събират експерти, лица, вземащи решения, интелектуалци и творци от региона и други части на Европа, за да обсъдят на какво Югоизточна Европа може да научи европейците за пътя и бъдещето на континента. Обсъжданите теми в рамките на кръгли маси и различните сесии с участие, ще бъдат отбелязани с артистични и литературни прояви.

На 14 юни, от 14:00-15:30 – Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (1-ва част)

Място: Балабанова къща, Пловдив

Писатели от Югоизточна Европа изследват по свой собствен начин проблемите, свързани със споделеното наследство и идентичност на техния регион. Техните разкази изваждат наяве спомени за щастливите смесици, но и за конфликтите, тоталитарното минало и доброволните и принудителните миграции, белязали XX век на Балканите – регион на Европа, който се колебае между забравата и изобилието от спомени. Тези срещи дават възможност на авторите от Балканите да влязат в диалог с писатели от Франция, Полша и Сърбия по тези теми и въпроси. Чрез разказите на тези писатели ще разгледаме пътувания и съдби, оформени от изгнание и завръщане, от антиутопия, хумор и носталгия.

Мария Касимова-Моасе, писателка (България) 

Матиас Енар, писател (Франция)

Томаш Рожицки, поет и писател (Полша)

Модератор: Фредерик Мартел, социолог и писател, журналист в радио France Culture (Франция)

15:30-16:00 – Кафе пауза 

16:00-17:30 – Разговор между писатели за наследството, идентичностите и териториите: истории и фикция в европейското въображение (2-ра част)

Мари Врина-Николов, професор (Франция / България)

Георги Господинов, писател (България) 

Игор Щикс, писател и съдиректор на Музей на 90-те години (Сърбия)

Модератор: Елена Максимин, заместник главен редактор на le Grand Continent (Франция)

Литературният фестивал "Пловдив чете" е домакин на кръглата маса на тема "Европейски диалози-изправени пред войната". 

Повече от Здрава Стоева, от Френския културен институт в България, организатори на събитието в Балабановата къща. Интервюто може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба представя проекти от цял свят за сградата на БНБ

Изложба с 22 табла,  представяща резултатите от инициативата за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив, бе открита на площад „Централен“ пред Военния клуб. Експозицията представя получените след огромен интерес от  авторите 42 предложения от страната и чужбина.  Експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави на 3..

публикувано на 27.08.24 в 13:51

Младият цигулар Виктор Василев с международен приз

Младият пловдивски цигулар Виктор Василев се завърна с втора награда от Международния цигулков конкурс „Тибор Варга Джуниър“ в швейцарския град Сион. Участието му там се осъществи с подкрепата на Община Пловдив. Инструменталният форум е един от най-престижните изяви за млади музиканти между 14 и 17 години. След селекция тази година бяха..

публикувано на 27.08.24 в 10:22

"Преге" - предаване за света на книгите, 24 - 30 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.08. 2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Емил Зола. Врящото гърне. 514 стр., 7А, Колибри, 2024. Изабела Малдонадо. Шифърът. 384 стр., 4А, Сиела, 2024. Антъни Хоровиц. Близо до смъртта. 384 стр., ок. 5А, Еднорог, 2024. Джоджо Мойс...

обновено на 26.08.24 в 18:31

"Приземяване" в Стария град на Националните есенни изложби

Националните есенни изложби в Стария град стартират по традиция на 1 септември. Тази година общата платформа за работата на творците от сферата на изящните изкуства е "Приземяване".  Директор и куратор на арт форума е проф. д-р Галина Лардева, според която  участниците не следват  определен надслов, а го интерпретират. "Със сигурност в съвременния..

публикувано на 26.08.24 в 10:43

Книга като добро прекарване в меланхоличен сън

"Момчето, което завърза луната за земята" е новият роман на писателя Мартин Касабов. Той се появи на книжния пазар с печата на издателство "Жанет 45". Авторът е  роден през 1991 г. в Пловдив. Работи като книжар и редактор. Има кратки разкази, публикувани в списанията "Страница" и "Култура". Писал е рецензии за периодични издания и сайтове - Портал..

публикувано на 26.08.24 в 10:22