Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

| Интервю

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.  На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото откриване. Довършват се някои дребни детайли и в началото на идната седмица съоръжението ще може да функционира. Той е с паважна настилка, отводняване и ново осветление – съобщи кметът. Капацитетът на съоръжението е около 90 коли. 

Дълги години мястото е било превърнато в своеобразно сметище, запълнено с отпадъци. Те вече са събрани и извозени. Цялостната инвестиция е отнела около 800 хиляди лева общинско финансиране.  

В края на миналата седмица е довършена още една зона за паркиране, на ул. „Стойчо Мошанов“, която ще обслужва околните сгради.  Оттук – нататък остават още три зони за реновиране за да поемат и те проблемите с паркирането.  

Следващата стъпка, която общината ще разработи, това е многоетажното или подземното паркиране. Други варианти няма, понеже вече са изчерпани почти всички територии в централната част на Пловдив, като дори на места се използват и бордюрни конструкции за паркиране. 

Такава зона например има по „Пещерско шосе“, до бившия ТЕТ „Ленин“ където тротоара е широк около 12 метра. За там е разработен проект за паркиране под 45 градуса и могат да се поемат до 28 коли. Ще се посадят и нови дървета, уточни кметът на район „Централен“. 

Така се оформят три основни зони за изграждане на паркоместа – около „Васил Априлов“, „Пещерско шосе“ и „Марица – Юг“.  

Що се отнася до санкциите за неправилно паркиране, от които се оплакват много граждани, Георги Стаменов изтъкна, че паркирането по тротоари е забранено и там място автомобилите нямат, както и пешеходците нямат право да се движат по пътното платно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08