Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната.

Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от страна на общината.

Общинският съветник от групата на ПП-ДБ изрази опасенията си, че това може да повлияе върху лихвените проценти на кредитите, които общината вече ползва. Затова на следващата сесия на Общинския съвет той ще поиска информация от кмета Костадин Димитров дали има такава клауза в договора, както и защо сме пропуснали възможността за оценяване.

Николай Гюров обясни, че липсата на поддържане на рейтинг спира по-нататъшните възможности за финансирането на общината чрез дългови инструменти.

„Тя има значение и за чуждестранните инвеститори. Самият рейтинг е една форма на прозрачност на управление на общинските финанси и като цяло на администрацията.

Кредитният рейтинг се поддържа от дълго време – мисля, че още от мандата на кмета Чомаков се поддържа.

На практика ние сега създаваме прецедент, спирайки да подаваме тази информация.

Смятам, че това е притеснително, защото формира бизнес среда, която оставя едно усещане за непрозрачност“, каза Гюров и подчерта, че последната оценка на общината е била позитивна с опция за покачване на рейтинга.

Според Николай Гюров противопоставянето  ПП-ДБ – ГЕРБ на национално ниво няма да се пренесе и на местно, тъй като от самото начало в Общинския съвет в Пловдив от ПП-ДБ са били опозиция.

„Ние не сме участвали, не участваме и няма да участваме в сформирането на мнозинство в общинския съвет. За нас нещата остават непроменени. Когато предложенията са добри за града ни  ги подкрепяме и няма значение от коя политическа партия идват“, обясни Гюров.

Той изрази опасенията си, че новото правителство и новия финансов министър няма да продължат политиката на отпускане на сериозни финансови ресурси за общините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15