Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

ДПС и ГЕРБ ще носят споделена отговорност за министрите

| обновено на 17.06.24 в 16:31 | Интервю
Даниел Смилов
Снимка: БТА

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет. 

"Едва ли са необходими такива тежки преговори, защото от предишния парламент стана ясно, че те действат в симбиоза.", посочи политологът. По думите му днес има единствено нюанс, който сочи управление на споделената отговорност, което може да значи и коалиция.

За факта, че ПП-ДБ отказаха среща, Смилов посочи, че това беше логично, но от гледна точка на формална парламентарна куртоазия все пак можеха да се срещнат и още: "но те така или иначе са водили преговори и се познават, ПП-ДБ категорично ще са опозиция."

"Възраждане" също са предвидими и те няма да имат място в този кабинет. Водещи ще са ГЕРБ и ДПС и най-вероятно с помощта на ИТН.", посочи още доц. Даниел Смилов. Той каза: "Това ще е мнозинството в НС, към него може да се прибавят гласове от БСП, "Величие" и "Възраждане", които се очаква да са присъдружни на управлението."

По повод на "Величие" политологът посочи, че очаква да види как те ще се позиционират, но след изявленията на Николай Марков става ясно, че гласовете на тази партия няма да са решаващи за съставянето на правителство.

"Заявката на новото управление е за влизане в еврозоната и Шенген, където ще се очаква подкрепа и на ПП-ДБ, както и по отношение на помощта за Украйна.", смята политологът. Той ще следи насоките за развитието на фискалната политика на ГЕРБ, защото те силно критикуваха  Асен Василев, който беше финансов министър в кабинета на сглобката.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33