Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Iva: Изкуството извира от душата и то не бива да се продава


Група Iva носи свобода и идентичност, която приковава вниманието на публиката . Това е закодирано още в семейството на сестрите Ива и Елена Тодорови, които получават първите уроци от своя баща. Думите, които ги водят и винаги ще помнят  от него са: Търговците вън от храма!
„Изкуството извира от душата и то не бива да се продава. Това са думи от татко, които няма да забравя. Ние творим по този начин и стоим твърдо зад своята музика”, споделя Елена. 

Новата им песен „Танцувай с мен” е  финалист в конкурса на БНР „Пролет” 2024 . Композицията е на Ива Тодорова, а стиховете на Елена. „Посланието е да ценим всеки един момент, трябва да се наслаждаваме на любовта и на хубавите емоции с цяло сърце”, разказват Ива и Елена.
IVA имат над 200 концерта зад гърба си, включително на големи сцени като ESNS (Холандия, 2023); Future Echoes (Швеция, 2023) и MMB (Румъния, 2022).

Споделените мигове не се забравят, а двете дами ги разказват с широка усмивка. Свирят на сцена във въздуха в Румъния, а на Eurosonic латексовия червен панталон на Ива се къса точно преди срещата им с многобройната публика.

И днес Iva продължава да намира свой собствен звук. През последните 7 години сформират стабилен екип: Явор Милчев свири бас китара,а Себастиян Цолов – барабани. Всички заедно споделят музикални идеи, които цялостно завършва Георги Гогов. Доверието и приятелството се усеща и във втория им студиен албум On the rocks. Специален гост е Милен Кукошаров, който записва пианото за песента „Saw It All”.

Към този момент Ива Тодорова е на стаж в Лисабон, но скоро се завръща и ще гостува в Пловдив. Очаквайте двете момичета и тяхната група Iva на 6 юли в Bee bop Café. 

Цялото интервю с Iva чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчанинът Кристиан Василев ще гребе в 6-а серия в събота

Станаха известни съперниците на Кристиан Василев в предварителната серии на скиф на олимпийските игри в Париж. Най-добрият български гребец ще стартира утре, 27 юли, в 11,00 часа, българско време, в предварителна серия номер 6, в шести коридор. С Кристиан Василев ще гребат Бендегуз Молнар (Унгария), Свери Нилсен (Дания), Хин Чун Чип (Хонконг) и Хавиер..

публикувано на 26.07.24 в 18:01

Миланова и Карабашева продължават кариерите си в Румъния

Петкратната шампионка на Марица Александра Миланова и Галина Карабашева подсилват румънски тим. От новия сезон двете волейболистки ще играят за Корона Брашов, който през 2023/2024 приключи на седмата позиция. Така Миланова и Карабашева стават съотборнички с друга бивша маричанка - националката Мирела Шахпазова, която удължи договора си с тима...

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Равенството на половете е отличителен белег на Париж - 2024

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Доц. д-р  Боряна Ангелова- Игова е доктор по философия,културолог и преподавател по „Философия на спорта“ в..

публикувано на 26.07.24 в 11:47

"Ботев" запази шансове да продължи след 1:2 в Атина

"Ботев" (Пловдив) си тръгна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия "Панатинайкос" в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута смяната Ален Корошец върна един гол за "канарчетата". Реферът Давид..

публикувано на 25.07.24 в 23:17

Феновете на Локомотив изкупиха билетите за дербито

От Локомотив Пловдив обявиха, че билетите за гостуването на Ботев Пловдив са изчерпани. "Черно-белите" фенове са изкупили всички от отпуснатите им 1800 билета за дербито в неделя.  "Билетите за дербито с Ботев в неделя са ИЗЧЕРПАНИ!  Всички 1800 пропуска за сектора за гости бяха продадени за отрицателно време, като хиляди локомотивци останаха без..

публикувано на 25.07.24 в 18:01