Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може би чуждо посолство ще развърже Гордиевия възел у нас

Докъде може да се затяга политическият възел у нас и какви ще са последиците? Какъв е конституционният път към ново правителство? Търсим коментара на проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

"Най-вероятно Гордиевият възел ще бъде развързан, но ролята на Александър Македонски ще изиграе някой посланик на чуждо посолство. Изявлението на Бойко Борисов за Правителство на съгласието и колективната отговорност е симптоматично за една формула, която наподобява на сглобка. А да се стигне до сглобка между първите три политически сили в Парламента, това са старите, които направиха сглобката в предишното НС, очевидно се разчита на натиска на ПП-ДБ от чуждо Посолство. Сега се очаква някой да ги понатисне, за да  могат да тръгнат на разговори с ГЕРБ и ДПС."

По думите на проф. Киров, ПП-ДБ могат да преобърнат мнението си и да се съгласят да влязат в управлението,  защото разчитат на външна подкрепа. Националната им подкрепа се стопи до три пъти и друга възможност, освен външна подкрепа, насочена към стабилизиране на политическата система и трите формации да излъчат изпълнителна власт.  Каква точно ще бъде формулата - некоалиция, непартньори и т.н., предстои да видим.

Проф. Киров припомни, че първоначалната идея на Борисов е била за подписване на коалиционно споразумение, като всеки поеме отговорност като партньор в едно съвместно управление. Днес обаче за коалиционно споразумение  не се говори.

"Сега всичко зависи от това, как ще продължат разговорите. ИТН са отворени за разговори с излъчения преговорен екип от ГЕРБ-СДС, където разговорите едва са започнали. Все още нямаме формирани парламентарни групи. Необходимо е малко повече време за преговори, защото при появата на парламентарни групи в Парламента, президентът може да изненада с бързи консултации, които да приключат буквално в рамките на половин ден и с  връчване на проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група - на ГЕРБ. Сега те си осигуряват малко повече време, като не удължиха действието на правилника на НС".

Проф. Киров припомни, че в миналия Парламент най-голямата по численост парламентарна група  отстъпи място на втората за сформиране на изпълнителна власт с неин мандат. "Това не трябва повече да се повтаря, ако искаме да бъдем част от нормалните парламентарни демокрации. Правилото е първата политическа сила да води преговорите и да осъществи мандат".

"Всички, които в някаква степен са посветени в конституционното право знаят, че първата политическа сила има право да излъчи председател на Народното събрание, заяви проф. Киров.

Практиката обаче показва, че редица председатели на Парламента нямат достатъчен авторитет сред колегите си, не са безпристрастни и не им се оставя възможност да контактуват с представителите на отделните парламентарни групи.

Те проявяват пристрастие, вместо да бъдат отворени към всички и да съблюдават правилника за организацията и  дейността на НС, като загърбят  политическите пристрастия към онази група, която ги е излъчила и са станали "пръв сред равни" в НС.

С  нежеланието си да отидат до урните и да упражнят правото си на глас избирателите са излъчили послание, че са се дезинтересирали от политическия процес, защото каквото и да гласуват, получават от същото. "Горивото на демокрацията, бензинът - това са избирателите и когато има ниска избирателна активност, догава се получават диспропорции в  политическото представителство и това допълнително води до ниска избирателна активност."

Проф. Киров бе категоричен, че докато на гражданите им е безразлично, винаги ще получават от същото. Това обаче е послание и когато избирателите са излъгани в политиката, която се следва в държавното управление, тогава се стига до тези резултати.

" В случая политиката се персонифицира, за да се прикрие пълната безидейност на политическите сили и това, че те не могат да формират приоритети на управлението в съзвучие с огромната част от българския народ". 

Проф. Киров бе категоричен, че въвеждането на смесена избирателна система с  мажоритарен елемент при изкривена феодална зависимост на отделни социални общности, ще  доведе до още по-голямо изкривяване на политическото представителство и силови действия, които окончателно ще компрометират политическия модел в България.

"Много трудно ще се стигне до сформиране на Правителство. Вероятно такова ще има, но колко дълго ще упражнява изпълнителната власт, подкрепено от някакво мнозинство, е трудно за прогнозиране".

Интервюто - звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08