Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили в НС нямат изгода от нови избори

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

„Политическата логика е България да има редовен кабинет след изборите. Не съм сигурен доколко българският политически процес, е подчинен на политическа логика. Затова ние можем да предполагаме, но политическият елит и партийните лидери са тези, които разполагат. Мисля, че няма сред парламентарно представените партии такива, които да предпочитат да влязат в нов изборен цикъл“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Страхил Делийски.

Според него нито една партия няма изгода да има отново предсрочни парламентарни избори.

„Никой няма изгода, защото политическите сили са изпратени в парламента, за да произвеждат мнозинства и правителство, и да има управление. Когато това не се случи, усещането е, че няма невинен. Ако не искаме да обезсмислим участието на гражданите в политиката чрез избори, ние трябва да ги осмислим изборите като механизъм, чрез който след това се правят мнозинства и правителства“, каза още Делийски.

Той е категоричен, че има варианти за съставяне на редовен кабинет. Политологът подчерта, че винаги се говори за съставянето на правителство, но е и за политиките, които то трябва да прилага.

„Когато изборите спират да произвеждат нов политически цикъл, или след тях не може да се съзаде правителство, съвсем нормално е гражданите да не намират смисъл в участието си в изборите. Това е базова логика на парламентарната демокрация. Ако тя не бъде следвана, тя ще бъде спре да бъде следвана от гражданите. Важно е да си дадат сметка политическите лидери и да стартират новия политически цикъл“, категоричен беше Страхил Делийски.

Цялото интервю със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44