Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

| обновено на 26.06.24 в 13:59 | Репортаж

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН.

Цялата документация ще дам в прокуратурата. Данните за последната учебна година сочат, че 450 деца не посещават училището и това налага съкращения на педагогически и непедагогически персонал. Паралелките днес са само 32 и се налага да се съкратят по петима учители и хигиенисти, каза Кръстева.

Ще се наложи служители да бъдат съкратени, за да не изтичат пари от бюджета, пресмята Кръстева. 

Тя е предложила съгласуване със синдикатите, но те са отказали с мотива, че има работа за всички кадри. 

13 са хигиенистите и не може 5 да бъдат съкратени, посочи лидерът на СБУ в Пловдив Петранка Калоферова. Тя поясни, че ако чистачките бъдат съкратени, те ще заведат дела да бъдат върнати на работа. Лидерът на синдиката в училището Росица Кръстева посочи, че неправомерно се прави съкращение на кадри, защото има липса на критерии. Очакваме същата процедура да се повтори и за педагогическите кадри, допълни Кръстева. 

Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова написа във ФБ: Ситуацията е тежка от 1 година насам и предизвиква недоволство, защото е замесен и личен интерес т.е. запазване на работните места на учители и служители. Но в празни класни стаи въпреки работата на екипите за обхват, която продължава и в момента?! И това е така, защото проблемът беше замитан 2 години. И имаше всякаква липса на контрол. Който и да е директор, трябва да работи по правилата. Престъпно е да не спрем изтичането на бюджетни средства! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59