Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията за приемане на еврото.

Според него страната ни повече от 20 г. е отговаряла на всички 4 критерия, но през последните 3 години изведнъж темпът на инфлация се е ускорил. Гледачев уточни още, че след войната в Украйна във всички страни инфлацията се покачи, защото газта и нефта се повишиха на международните пазари и енергията скочи до големи висоти, но след това тя се върна на старите нива.

„В България не беше така, т.е. българските правителства не искаха влизане в еврозоната през януари 2025 г. Да, те говореха, че това е целта им, но с действията си показваха друго. Политиката, която водеха беше за увеличаване на инфлацията“, коментира Гледачев.

Той обясни, че инфлацията у нас е повишена по два начина чрез увеличаване на доходите и на цената на енергоносителите.

Добави още, че във всички други страни цената на енергоносителите в момента пада за разлика от България.

„У нас се увеличава цената на природния газ, за да може държавните фирми да излязат на печалба. Тя можеше да не бъде дигана или вместо с 10% да скочи с 2%.

Основният носител на инфлация в света са енергоносителите, а те се управляват от държавата, държавата не искаше съвсем целенасочено инфлацията да пада.

България е рекордьор по увеличение на доходите. От 2020 до 2023 г. доходите са увеличени с 27.5%, в ЕС те са се повишили с 9,5% или над 3 пъти са увеличени доходите в България.  Само миналата година са увеличени с над 15%. Държавата може да увеличава в държавния и общинския сектор. По този начин България не забогатява, а се увеличава допълнително инфлацията. Не казвам, че трябва да стоим с ниски заплати, а че темпът на увеличение не беше съобразен с целта, която имаме“, обясни Гледачев.

Според него и ДПС, и ГЕРБ закономерно и тенденциозно са направили, така че страната ни да не приеме еврото точно сега. „Една от причините е, че стратегията на Бойко Борисов беше такава. Той е човек, който иска когато се пуска магистрала да го направи той, т.е. Тодор Живков в нови времена. Борисов искаше да каже аз ви вкарах в еврозоната, друг няма да вкара България в еврозоната“, коментира Гледачев.

Добави още, че няма нищо целенасочено в разминаването на оценката за инфлацията на ЕК и на ЕЦБ.

Прогнозира, че инфлацията ще бъде намалена и най-рано страната ни може да се присъедини към валутния борд в средата на другата година. Това е възможно след като поиска извънреден конвергентен доклад. Такъв до момента е искала само Латвия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34