Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Любомир Стефанов
Снимка: Савина Спасова

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична. 

"Но пък кой знае - чудеса стават и преди Коледа", коментира политологът. По думите му това, че правителството, излъчено от ГЕРБ е политическо, а половината от състава му са министри от служебния кабинет, показват, че Борисов вади тежката артилерия на хора с политическо доверие и политическа биография. 

"Вторият план е, че това са хора експерти, които могат да правят нещата тук, сега и веднага. Така че това е една симбиоза, която показва желанието на ГЕРБ да демонстрират  прагматичен държавнически подход към управлението, но всичко това - подплатено с политическа отговорност - най-дефицитната стока напоследък", подчерта Стефанов. 

Според него към обществото със сигурност се излъчва сигнал за държавнически подход, а и от ГЕРБ показват, че много им се иска да понесат отговорността, която сами са си вменили. Той изтъкна също, че прословутите 11%, заради които Борисов непрекъснато повтаря "Победа, победа", всъщност са спрямо третия - ПП-ДБ, а спрямо ДПС разликата е 7%. 

"Така че тази победа всъщност е "пирова победа" и последните избори нищо не разрешиха. Напротив, направиха ситуацията още по-трудна и то благодарение на същите тези политици, които сега очакваме да я разрешат. Т.е. малко като ситуацията на барон Мюнхаузен - трябва да стъпим на раменете си, да се хванем за мустаците и да се извадим от политическото блато. Песимист съм за съжаление, тъй като не виждам някаква всеобща промяна в мисленето и някаква политическа комуникация. Виждам едни политици, които се капсулират, залягат в партийните си окопите и гледат да не ги перне някой шрапнел случайно от възможни политически възможности", смята политологът. 

По думите му наесен предстоят нови избори, но те не изглеждат решение, а са следствие, поредна фаза от тази "политическа импотентност", тъй като не могат да се създадат работещи политически сценарии за парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство. Според Стефанов кабинетът има шансове и да мине, тъй като на ГЕРБ и ДПС не им стигат 5 гласа, за да имат мнозинство. 

"Вече има двама независими депутати, изключени от групите на ДПС и БСП. Като нищо някой-друг депутат могат да се заявят. Само че това ще бъде онзи тип, както ги нарече Борисов вчера в изказването си "номера", "трикове", а аз бих ги нарекъл даже и "магарии", тъй като политическа отговорност се носи с физиономия, а не с технически и административни хватки. Забравяме и нещо друго в България, че мандатът на депутатите е личен. И макар да се избират с партийна листа и отговорността е споделена, накрая всеки решава според себе си. Така че може да се окажем в ситуация, че всеки депутат, подкрепил правителството на Борисов, може да се окаже абсолютно прав, свободен и длъжен  да го направи, защото в крайна сметка, щом партиите не могат, очевидно индивидите в тях трябва да направят нещо, за да ги променят",  каза политологът. 

Той добави, че ако гласуването утре мине, заявените от Борисов 100 дни, в които да управлява новият кабинет, могат да станат 200, а после и 300, особено в ситуация, в която никой не иска да управлява. 

По отношение на чистката в ДПС той коментира, че това е очевидно пренареждане и балансът в партията на Доган се променя, след като Делян Пеевски стана председател. Политологът припомни, че по време на конгреса напролет, под давлението на Ахмед Доган бяха избрани двама съпредседатели, но на практика Пеевски действа като единствен председател и разчиства хора, които, както той се изрази в едно прессъобщение, не са готови да влязат в новата фаза на развитие на движението. "В тази фаза очевидно "Той е" центърът и единоначалието на организацията и всеки един, който е инакомислещ или отклоняващ се от вярната линия на партията е неудобен и бива отстранен", посочи политологът, пояснявайки, че не е запознат "с интимностите на тази партия отвътре".

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43