Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проучвания на некропола под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост, реши междуведомствената комисия, изпратена на място. Предстои на база на нейния доклад министърът на културата да разпореди продължаване на проучването и да формира екип от специалисти, които да работят на обекта. 

Археологът Петър Зидаров, който бе на място от самото разкриване на археологическите находки, обясни, че откритите три гроба и части от стени говорят за "перспективен некропол в крайградската част на Филипопол", свързан с крайградска вила или обслужвал целия град през последната четвърт на 3-ти век".  По думите му дали има други ценни вещи ще стане ясно след като находките бъдат проучени напълно.

Не е ясно колко време ще отнеме проучването на обекта.

От фирмата  - изпълнител на ремонта на Централна гара съобщиха, че засега работата по жп трасето продължава, а дейността е спряна само в 100 метровия учатък на откритата археология. Това неминуемо ще забави графика.

Археологическото проучване обаче не пречи на графика по изпълнението на ремонта на Бетонния мост, уточни инж. Николай Иванов:

"В момента се изграждат новите пилотни фундаменти и и се подготвят новите обединяващи греди на съоръжението".


По публикацията работи: Неда Велкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С 2 мил. лв. подменят уличното осветление в три района в Пловдив

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен”, съобщи заместник-кметът по дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование Владимир Темелков. Проектът е на стойност  1 994 853 с ДДС, като той ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по..

обновено на 08.07.24 в 15:59

Петима се борят за едно място в ТУ- Пловдив

20 % повече в сравнение с миналата година са  кандидатите за инженери,  подали документи за кандидтстване в пловдивския Филиал на Технически университет. Най-голям е интересът към специалност „Компютърни системи и технологии“ , където за едно място се борят по петима кандидати. Там е и най-високият бал, като голяма част от кандидатите са само на..

публикувано на 08.07.24 в 15:40

Арестуваха лидер на НД "Русофили" в дома му в Пловдив

Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин.  "Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на врата на жилището му в кв. Коматево в 5:30 часа тази сутрин", това разказа пред Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката на..

публикувано на 08.07.24 в 14:29

Пожар изпепели 12 декара ниви край Оборище

Необезопасена стопанска техника причини пожар в зърнен блок край панагюрското село Оборище. 12 декара насаждания изгоряха в пламъците.  В хода на разследването е установено,  че огънят е тръгнал от неизправност при бораване с косачка в съседен блок. По случая се води досъдебно производство.  Възникналият пожар е повод от пожарната отново да..

публикувано на 08.07.24 в 12:43

Пак "препънаха" ремонта на кино "Космос"

Два дни преди да изтече срокът за подаване на оферти за обновяването на кино „Космос“ и постранството около него, обществената поръчка беше спряна. Първоначално процедурата беше стопирана на 11-ти юни заради жалба в КЗК. На 27-ми юни обаче Комисията отхвърли искането за спиране на поръчката, а община Пловдив удължи до 10-ти юли срокът за..

публикувано на 08.07.24 в 12:36