Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към Иван Вазов 174 години след рождението му

Здравка Евтимова е лауреатът на Националната Вазова награда

| обновено на 09.07.24 в 08:45

България чества 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е роден 9 юли 1850 г. в Сопот и умира на 22 септември 1921 г. в София.

Кулминацията на тържествата е днес в Сопот, родния град на писателя. В 9 часа в църквата „Св. св. Петър и Павел” ще бъде отслужена тържествена литургия за рождението на Вазов. 

На днешната рождена дата на писателя ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература, учредена през 1970 година. Тазгодишният носител е писателката и преводачка Здравка Евтимова. Тя ще получи наградата на официална церемония довечера на площад „Иван Вазов“ в центъра на Сопот, където ще има военен ритуал и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паментика на патриарха на българската литература. 

Честването на рождения ден на Иван Вазов ще завърши с тържествена заря от 21:30 часа.

Решението за удостояването на Здравка Евтимова с Националната Вазова награда бе взето единодушно миналия месец от деветчленна комисия с председател заместник-кмета на Сопот Калина Чилингирова и културни дейци, сред които родственикът на Вазов и почетен гражданин на Сопот доц. Григорий Вазов, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, директорът на РИМ Пловдив Стоян Иванов.

Националната Вазова награда е учредена през 1970 година от община Сопот и Министерството на културата като израз на признание към паметта на родения в Сопот български поет и писател Иван Вазов. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Статиската отчита пореден ръст на строителството в Пловдив

През второто тримесечие на тази година общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 365 жилищни сгради с 2 269 жилища в тях и с 257 808 кв. м разгръната застроена площ. Данните на Териоториалното статистическо бюро- Юг показват ръст на броя сгради в проект с 31% спрямо първите три месеца на..

публикувано на 02.08.24 в 13:41

В Пазарджик масово глобяват "шумни" коли и мотори

Полицията в  Пазарджик започна масови проверки, съчетани със санкции спрямо собствениците на особено „шумни“ коли, които надхвърлят допустимите за това норми.  Оказва се, че проблемът е доста сериозен и акцията стартира след множество оплаквания от граждани, изтъкват от областната дирекция на МВР.  Неудобството за хората е допълнително изострено..

публикувано на 02.08.24 в 13:25

Откриха нова спортна площадка в асеновградско училище

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев откри новоизградена спортна площадка в двора на ОУ „Ангел Кънчев“. Тя е реализирана по проект, спечелен пред МОН по Програма за изграждане на нови и основен ремонт на съществуващи спортни площадки. Съоръжението съдържа комбинирани спортни игрища за баскетбол, волейбол, народна топка и писта за бягане...

публикувано на 02.08.24 в 12:14

Кризисният щаб в Пловдив призова мерките на РЗИ да се спазват и утре

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика Кризисния щаб във връзка с пожара на сметището край Цалапица, което се запали снощи. Гасенето продължава и тази сутрин с тежка техника, която зарива с пръст тлеещото огнище, разположено на повече от 10 декара площ. От сутринта Пловдив е обгазен, като нивото на фини прахови частици..

обновено на 02.08.24 в 11:45

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44