Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова.

Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и културни дейци, сред които родственикът на Вазов и почетен гражданин на Сопот доц. Григорий Вазов, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, директорът на РИМ Пловдив Стоян Иванов.

Националната Вазова награда е учредена през 1970 година от община Сопот и Министерството на културата като израз на признание към паметта на родения в Сопот български поет и писател Иван Вазов. 

Интервю - звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55