Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалиращ проблем при пациентите с урологични онкологични заболявания

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

Болни с рак на пикочния мехур са лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт.  

Проф. Шишков припомни, че у нас такива операции се извършават единствено в урологията на бившата окръжна болница като вече има над 700 оперирани, на които е сменен пикочния мехур, а при някои преживяемостта е над 20 години. „Това го знаят колегите, но не насочват пациентите към нас. Идват болни, които се лекуват повече от две години  в различни отделения в страната, за да се усвоят повече пари по клиничните пътеки. Такива пациенти след това трудно се лекуват и оперират радикално“,  твърди специалистът. Той допълни, че няма обяснения защо колегите му  правят това, освен финансовата страна и не би ги обвинил в некомпетентност.

Разказа, че преди седмица е имал трима пациенти, оперирани по осакатяващ начин във водещи болници, вместо да бъдат изпратени в клиниката му.

„Просто пациентът не се насочва бързо към специализираните онкологични звена и в местата, където може да бъде извършена радикална операция, която може да спаси живота на човека, но и да го върне обратно към обществото“, категоричен е специалистът.

По думите му в  само от  клиничните пътеки може да се контролира потокът на парите

" Защо продължава разкриването на нови болници, междудругото така и не знам откъде намират хора за персонал. За да се усвояват парите, които са целеви и като делегиран бюджет, поне 1-2 години съответният пациент се „оперира“ по т.нар. модерни технологии или по минимално инвазивни технологии. Това е абсолютно недопустимо и от лекарска страна и от страна на тези, които контролират здравеопазването . Явно не ги интересува здравето на пациента, а усвояването на пари. Не ме е срам на конгресите да критикувам някои от т.наречените модерни технологии. Роботизирана хирургия – супер. Всяка методика в медицината има показания, ако ги нарушават в името на финанси, или незнание, най-вече се съсипва здравето на пациента, коментира професорът.

Той засегна и въпроса с търсенето на здравна  помощ в Турция и случаите, когато българи дават хиляди левове за лечение, а за 100 лева у нас вдигат скандал По думите му много пациенти се връщат от Турция с усложнения. "Значи ти ще дадеш 7000 лева в Турция, но няма да ги дадеш в България, където са по-добри специалистите"

„Промяната на манталитета и морала в лекарското съсловие идва от една основна причина - не е остойностен лекарският труд“ , смята още лекарят и допълва, че това води до „моткането“ на тези пациенти и закъснение в лечението им.

Според проф. Шишков проблемът е от години и е свързан със здравната системата и начина на финансиране - делигираните бюджети, клиничните пътеки и непрекъснатото разкриване на нови болници. Той смята, че трябва да има няколко здравни каси, както и болниците да се конкурират.

„Когато се дават целеви пари към частните болници, обричаме държавното здравеопазване в крах“, смята още професорът и даде пример с материалната база и правилата за обществените поръчки. Според него в момента частното здравеопазване се контролира трудно, а държавното най-лесно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12

Седем пъти са завишени нормите за ФПЧ във въздуха над Пловдив

Значително превишаване на нормите на фини прахови частици е регистрирано във въздуха в Пловдив, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов, който и в момента е на мястото на пожара в Цалапица. Данните от измерванията на мобилните станции показват концентрация от 350 mg/m³ ФПЧ 10, съобщават от община..

обновено на 02.08.24 в 11:44

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи   областният управител проф. Христина Янчева . Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", съобщи проф. Янчева по данни на РИОСВ към 8 часа, като уточни, че останалите показатели..

обновено на 02.08.24 в 11:23

Общинските съветници имат право да поискат моята оставка

Управителят на общинско дружество „Екобус“ Илко Търпов заяви в интервю за Радио Пловдив, че общинските съветници имат право да искат неговата оставка. Повод за неговите думи стана приетият вчера финансов отчет на дружеството за 2023 година, от който е видно, че натрупаните общи загуби към момента, са в размер на 137 хиляди лева, като само за..

публикувано на 02.08.24 в 10:52

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18