Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив търси начин да си върне Панагюрското златно съкровище

| обновено на 10.07.24 в 08:27

Представители на политическите групи в Пловдивския ОбС се обединиха около идеята комисията по култура да организира среща в Министерството на културата за изясняване съдбата на Панагюрското златно съкровище и връщането му на Регионалния археологически музей.

За целта ще бъде създадена временна подкомисия с участието на известни пловдивски личности и представители на администрацията в лицето на кмета Костадин Димитров и ресорния заместник-кмет Пламен Панов, която ще настоява „Панагюрското златно съкровище да се върне удома“.

Срещата в Дома на културата „Борис Христов“ бе организирана от председателя на сдружение „Браво Пловдив“ Веселин Костов, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата за връщаненто на Панагюрското златно съкровище.

Припомням, че на заседанието си на 20 юни тази година 48 съветници от всички групи подкрепиха декларацията на „Браво Пловдив“, с която се настояваше съкровището да бъде върнато на Археологическия музей в града.

Въпреки че бяха поканени да участват в дискусията,  кметът Костадин Димитров и заместник-кметът Пламен Панов не присъстваха. Отсъстваше и поканеният от организаторите директор на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов.

Участниците в дискусията решиха единодушно да настояват за по-активен ангажимент с темата  от страна на представителите на местната власт. С цел разширяване на подкрепата за връщане на ценния артефакт на пловдивчани, бе обсъдена и идеята в Деня на Съединението на България и Деня на Пловдив 6-ти септември да бъде отправена покана към министър-председателя да се включи в шествие, посветено на каузата на златното съкровище и на Регионалния археологически музей.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Запали се гората край панагюрското село Априлци

Пожар пламна в района на панагюрското село Априлци.  Горят горски масив и сухи треви около него. На мястото са всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки. За гасенето се активират и доброволци от цялата Пазарджишка област, съобщи..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52